Dit is de nieuwe decaan van University College Roosevelt in Middelburg

Professor Edward Nieuwenhuis wordt de nieuwe dean (decaan) van de University College Roosevelt (UCR) in Middelburg. Hij volgt Bert van den Brink op die sinds 2016 decaan en voorzitter van het bestuur van UCR in Middelburg was. Nieuwenhuis blonk volgens de UCR uit als kandidaat voor de positie, omdat hij nu al een belangrijk onderdeel is van het college waar vooral zijn leiderschap, enthousiasme en netwerk opvallen.
Edward Nieuwenhuis
Edward Nieuwenhuis wordt vanaf 1 januari 2023 de nieuwe dean van de UCR © University College Roosevelt
Nieuwenhuis is geen onbekende binnen de muren van de UCR. Tweeënhalf jaar geleden is hij begonnen als hoogleraar Biomedical and Life Sciences in Middelburg. Hij wilde zijn tijd besteden aan 'getalenteerde studenten die de toekomstige bijdragers willen worden in de spannende wereld van biomedische wetenschap en gezondheidszorg'.
"Edward Nieuwenhuis is een wetenschapper en bestuurder met een geweldige staat van dienst", zegt prof. dr. Henk Kummeling, Rector Magnificus van Universiteit Utrecht, waarmee de UCR verbonden is. "Hij kent UCR goed en is betrokken geweest bij het ontwikkelen van het nieuwe strategisch plan van UCR voor de periode 2022-2027. De selectiecommissie was unaniem van mening dat Nieuwenhuis met zijn ervaring, persoonlijkheid en daadkracht in staat zal zijn om het strategisch plan te realiseren en UCR te laten floreren."

Reactie Nieuwenhuis op zijn benoeming

Nieuwenhuis ziet er naar uit om te starten als hoofd van de school: "Onze studenten excelleren in maatschappelijke betrokkenheid. Belangrijke thema's voor de studenten zijn de klimaatcrisis, grensoverschrijdend gedrag, gelijkwaardigheid, diversiteit, inclusiviteit, identiteit en gender."
"Onze medewerkers zijn extreem gemotiveerd om te werken met deze jongeren die aan het begin staan van hun universitaire opleiding. Ik zie er enorm naar uit om hieraan bij te kunnen dragen als dean van ons mooie college in Middelburg", zei Nieuwenhuis bij het accepteren van zijn benoeming.
Edward Nieuwenhuis
Edward Nieuwenhuis geridderd © UCR
Hiervoor was Nieuwenhuis arts-onderzoeker in het UMC Utrecht. Hij was voorzitter kindergeneeskunde in het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC. Zijn wetenschappelijke loopbaan begon met een doctoraat in mucosale immunologie en hij richt zich nu op inflammatoire darmziekten, epitheliale biologie, stamcellen en genetica. Naast zijn basisonderzoekslaboratorium heeft hij een toegepast en breed onderzoeksprogramma opgebouwd dat onder meer vaccinontwikkeling, ethiek bij proeven bij kinderen en kindermishandeling en posttraumatisch stresssyndroom omvat, zo staat in zijn CV.

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

In 2021 kreeg Nieuwenhuis een Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat is een van de hoogste onderscheidingen die je kunt krijgen. Die kreeg hij voor zijn verdienste in de kindergeneeskunde in binnen- en buitenland. Nieuwenhuis stond onder meer aan de wieg van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.
Nieuwenhuis is 57 jaar, is getrouwd en heeft twee kinderen (van 21 en 25 jaar). Hij wordt aangesteld vanaf 1 januari 2023 voor een periode van 4 jaar. Hij zal ook optreden als voorzitter van de Raad van Bestuur van UCR.