Is het een mannetje? Of toch iets pikants? Dit aandenken aan de Middensluis staat nu in Terneuzen

Terneuzen is een nieuw aandenken rijker. En je moet waarschijnlijk even een paar keer goed kijken voordat je ziet wat het is. De rood-zwart-witte paal bij de Beneluxweg is een bolder van de oude middensluis. Vrijwilliger Kees Faasse legt uit wat dat is.
De bolder staat nu bij het Portaal van Vlaanderen
"Een bolder is een apparaat dat aan de scheepskades staat om de schepen aan vast te leggen", vertelt Faasse. De trossen van het schip worden om de bolder heen gelegd. Het rode gedeelte staat in de grond, het zwart-witte gedeelte staat erboven.
De twee meter hoge bolder komt uit de oude Middensluis die in maart werd opgeblazen. Hij werd door Rijkswaterstaat geschonken aan het Portaal van Vlaanderen, waar uitleg wordt gegeven over de maritieme wereld langs het Kanaal van Gent naar Terneuzen. De bolder zal daarbij goed van pas komen als educatieve paal: "Hij is 113 jaar oud. Bolders die nu worden gemaakt hebben een ander model, dit is nog een oud model", zegt Faasse.
De bolder in Terneuzen
Kees Faasse, de bolder en Liselotte Spuesens © Omroep Zeeland
Achter de bolder is het gedicht 'exit?' van Jorien Brugmans te lezen. Zij schreef het gedicht speciaal voor en over de bolder: "Het gaat over de bolder die hier jarenlang diensten heeft gedraaid op de Middensluis in Terneuzen. Zijn taak zit er nu op en nu mag 'ie hier verder z'n dienst uitmaken. Het gedicht erbij vertelt waar de bolder vandaan komt. Zodat we de Middensluis nooit meer vergeten", legt Liselotte Spuesens van het Portaal van Vlaanderen uit.
Ondertussen wordt er gewerkt aan de bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. De webcam die daar hangt en lange tijd kapot was, is overigens weer werkend. Via de webcambeelden kun je alle ontwikkelingen rond de bouw van de Nieuwe Sluis volgen.