Wolphaartsdijk graadmeter van de provincie: 'Klein-Zeeland' voorspelt politieke verandering

Een sociaal dorp met betrokken inwoners. Zo omschrijven de inwoners van 'Klein-Zeeland' hun dorp. In het echt heet het dorp natuurlijk Wolphaartsdijk, maar de stemuitslag van het dorp na de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen blijkt bijna gelijk aan de gemiddelde verkiezingsuitslag in héél Zeeland. Met nog honderd dagen tot de nieuwe Provinciale Statenverkiezingen, peilde verslaggever Heiko Strietman de stemming in het dorp.
Wolphaartsdijk Klein-Zeeland PS23 Statenverkiezingen 2023
Politiek verslaggever Heiko Strietman bij het tijdelijke bord van Klein-Zeeland in Wolphaartsdijk © Omroep Zeeland
Gaan er binnen de Provinciale Staten verschuivingen plaatsvinden en is daar in Wolphaartsdijk al iets van te merken? In het centrum, bij het oude gemeentehuis De Griffioen - dat nu dient als dorpshuis en gymzaal - treffen we Evert Kloet. Hij was begin dit jaar medeorganisator van het lokale verkiezingsdebat dat gehouden werd in datzelfde oude gemeentehuis.
Volgens Kloet is het niet verrassend dat de inwoners van Wolphaartsdijk de gemiddelden van Zeeland zijn bij de verkiezingsuitslag. "Het verbaast mij niet. Je merkte hier dat veel mensen de gevestigde partijen zat waren en op zoek waren naar nieuw elan."

Overstap naar BoerBurgerBeweging

Een van de grote thema's die spelen in het dorp zijn de maatregelen om de stikstof terug te dringen. "Er gebeurt van alles met betrekking tot de landbouw. Ik zou er niet van staan te kijken als een berg mensen hier overstappen naar die BoerBurgerBeweging."
Wolphaartsdijk Klein-Zeeland PS23 Statenverkiezingen 2023
Evert Kloet organiseerde mede het lokale verkiezingsdebat begin dit jaar © Omroep Zeeland
Net buiten het centrum woont Sjaan Huissoon. Zij zit bij elke verkiezing op het stembureau in het dorp. Ze vindt het naar eigen zeggen heerlijk om te doen. Vanaf de keukentafel kijken we uit op akkervelden. Naast de stikstofproblematiek rond de agrarische sector spelen er volgens Huissoon nog andere thema's in het dorp.
"Woningbouw, recreatie en toerisme, economie, dat soort zaken komen hier lokaal ook voorbij." Volgens Huissoon zijn dat ook zeker onderwerpen die voor inwoners mee gaan spelen bij de verkiezingen. Vooral omdat er op provinciaal niveau bijvoorbeeld wordt besloten waar er wel en niet gebouwd mag worden.

Inwoners gaan anders stemmen

Sjaan Huissoon omschrijft de inwoners als betrokken mensen die invloed willen hebben op besluiten. Huissoon denkt dat er dit keer door een deel van de inwoners weleens anders gestemd zou kunnen worden, waardoor de samenstelling in Provinciale Staten er anders uit komt te zien.
Wolphaartsdijk Klein-Zeeland PS23 Statenverkiezingen 2023
Sjaan Huissoon zit bij elke verkiezing op het lokale stembureau © Omroep Zeeland
We rijden via de molen die wordt gerestaureerd door naar Oud-Sabbinge. Het gehucht, bestaande uit slechts een paar straten is na de gemeentelijke herindeling opgegaan in Wolphaartsdijk. In de ronde straat, De Ring, ontmoeten we Ad de Wit. Hij is voorzitter van de dorpsvereniging Wolphaartsdijk. Ook hij kijkt niet raar op van het feit dat Wolphaartsdijk het gemiddelde van Zeeland was. "Hier is niet één groep die de boventoon voert. Je hebt een gemeenschap vanuit de SGP-hoek zal ik maar zeggen. Dan is er nog een groep die kerkelijk is, protestants-katholiek, en dan is er nog een groep die niet gebonden zijn aan een kerkgemeenschap. Dat is goed verdeeld over het dorp."
Toch denkt ook Ad de Wit dat er politieke verandering op komst is. "Ik verwacht dat Wolphaartsdijk zal gaan splitsen. Ik zie dat mensen zich aangetrokken voelen tot een groep, tot een bepaalde kleur terwijl ze hiervoor bij een andere kleur hoorden." Om welke partijen het gaat, wil De Wit niet zeggen. "Dan zou ik man en paard moeten noemen en dat ga ik niet doen."

Exitpolls

De uitslag op woensdag 15 maart volgend jaar gaat dus ongetwijfeld spannend worden. En het is dus zaak om de eerste exitpolls van Wolphaartsdijk, alias Klein-Zeeland, in de gaten te houden. Want als je hier de uitslag weet, kan die zomaar de gemiddelde van Zeeland zijn.