Dit jaar wordt waarschijnlijk het warmste Zeeuwse jaar sinds 1998

Het jaar 2022 in Zeeland maakt een grote kans om de boeken in te gaan als het warmste jaar van de afgelopen kwart eeuw. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI tot en met 29 november. Hierbij is gekeken naar de cijfers van de weerstations Vlissingen, Westdorpe en Wilhelminadorp.
Zomer in Zeeland, oplopende thermometer tikt de 30 graden aan
Thermometer © Erica van Leeuwen-de Bruijn uit Kloetinge
Als je de temperaturen van dezelfde perioden (dus 1 januari t/m eind november) vanaf 1998 op een rijtje zet, zie je dat dit jaar met 13,0 graden de hoogste gemiddelde temperatuur heeft.

Records

Het jaar dat we nu bijna achter de rug hebben heeft vooralsnog ook de hoogste gemiddelde van het maximum per dag, namelijk 17,0 graden. Beide worden records als de komende decembermaand geen al te grote afwijking omlaag van een gewone december laat zien.
De hoeveelheid neerslag in 2022, 1,9 millimeter per etmaal, blijft vooralsnog onder het gemiddelde van de afgelopen 25 jaar van 2,1 millimeter. Maar het is niet het droogste jaar van de afgelopen kwart eeuw. Want de eerste elf maanden van 2003, 2011 en 2018 waren nog wat droger.

De heetste dag

De heetste dag van 2022 in Zeeland was dinsdag 19 juli. In Wilhelminadorp werd toen 29,4 graden Celsius als het gemiddelde over het hele etmaal gemeten. In het weerstation Westdorpe werd diezelfde dag het hoogste maximum gemeten: 39,1 graden.