Vlissingen wil ruim 26.000 m2 ingepikte grond terug

De gemeente Vlissingen gaat met mensen en bedrijven die stukjes gemeentegrond in gebruik hebben genomen in gesprek. Volgens de gemeente gaat het om 742 plekken en in totaal op meer dan 26.000 m2 grond. Sommige stukken kunnen wel gekocht worden van de gemeente.
planten water geven met gieter rechtenvrij
Plantjes in de tuin besproeien met water © Omroep Zeeland
De grond is door inwoners en bedrijven in gebruik genomen. Volgens de gemeente is deze ingepikte grond erg belangrijk, omdat het de leefbaarheid van de omgeving bepaalt.

Deze maand al starten

Deze maand start de gemeente al met het heroveren van de grond. De inwoners worden dan persoonlijk aangesproken. Ze krijgen de mogelijkheid om de grond over te kopen, als dat kan binnen de plannen van de gemeente. Als de grond onderdeel is van het groenplan van de gemeente, is dat niet mogelijk. Dan zal de gemeente de grond weer gebruiken voor het oorspronkelijke doel.
De gemeente trekt vijf jaar uit om dit project in goede banen te leiden. De gemeente gaat de situaties per wijk bekijken.
Vorige maand startte de gemeente ook al met het aanpakken van illegale bijgebouwtjes in de wijk Westerzicht. Bewoners werden gesommeerd om ze binnen zes weken te verwijderen, of er een vergunning voor aan te vragen. De reden dat de gemeente de bewoners nu brieven stuurt over deze kwesties, is een collegebesluit uit 2018. Daarin staat dat er wordt gehandhaafd op "allerlei soorten van overtredingen met betrekking tot bebouwing en erfafscheidingen in het voorerf".