Goes haalt historische vaandels uit het stof voor Rembrandt-expo Middelburg

Op de tentoonstelling rondom het Rembrandt-schilderij 'De Vaandeldrager', in het Zeeuws Museum in Middelburg, zijn ook drie bijzondere vaandels uit de gemeente Goes te zien. Het zijn historische vlaggen uit 1938 die destijds zijn gebruikt bij een defilé in Amsterdam ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van koningin Wilhelmina. Jarenlang lag het dundoek verborgen in een depot maar het Goese college stelt ze éénmalig voor deze expo ter beschikking.
Goese vaandels 1938
De historische vlaggen van 's-Heer Arendskerke (linksboven) en Kloetinge (rechtsboven) met het oranje vaandel. © Gemeente Goes
Op zich is een vlag uit de vooroorlogse jaren geen bijzonderheid. Maar wat deze exemplaren zo speciaal maakt, is de afbeelding: een horizontaal gestreepte vierkleur met in de bovenhoek de dorpswapens van Kloetinge en 's-Heer Arendskerke. "De vierkleur stond destijds voor de provinciale vlag van Zeeland", legt wethouder Martijn Vermeulen uit. "De bekende vlag met de zwemmende leeuw is pas in de jaren '60 ingevoerd als officiële provincievlag."

Onbruik

Na het defilé bij het Paleis op de Dam in Amsterdam zijn de vlaggen teruggestuurd naar de Zeeuwse gemeentehuizen, maar werden amper meer gebruikt. "De vierkleur sloeg niet echt aan", constateert wethouder Vermeulen - die een achtergrond als historicus heeft. Ook een oranje banier, ook gebruikt bij het defilé voor de jubilerende koningin, gaat naar het Zeeuws museum. De doeken zijn destijds in opdracht vervaardigd in België.

Vaandeldrager

Het Goese college vindt de vlaggen passen bij de tentoonstelling rondom De Vaandeldrager. Het schilderij uit 1636 is in januari aangekocht door het Rijksmuseum en gaat gedurende een jaar alle provinciale musea langs, waar het telkens één maand is te zien. In Zeeland is dat van 31 januari tot en met 28 februari.
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.