Kerncentrale op vingers getikt door Reclame Code Commissie: misleidende milieuclaims

EPZ, de uitbater van de kerncentrale bij Borsele, is op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie. Het bedrijf zou misleidende reclame maken over het hergebruik van kernafval. EPZ stelde dat 95 procent van de splijtstof opnieuw werd gebruikt, maar dit blijkt niet te kloppen.
Jodiumpillen Zeeland
De kerncentrale in Borsele © Omroep Zeeland
De Reclame Code Commissie dook in de zaak na een klacht van documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie Laka. De organisatie had ernstige twijfels of de cijfers van EPZ wel klopten. Tijdens de zitting werd aan het bedrijf gevraagd wat er gebeurde met de verkochte 75 ton uranium en of dit ook daadwerkelijk werd hergebruikt. Dit kon het bedrijf niet aantonen.

Uitspraak Reclame Code Commissie

Daarop concludeerde de Commissie dat niet aangetoond kon worden dat inderdaad 95 procent van het kernafval kon worden hergebruikt. Er zou daarom volgens de Commissie een onjuist en misleidend beeld worden gegeven over het hergebruik van de splijtstof van de EPZ. De EPZ kreeg het advies om de milieuclaims daarom niet meer te gebruiken.
De milieuclaims staan momenteel nog op de website van EPZ. Het is niet duidelijk of en wanneer de claims worden aangepast of verwijderd van de website.