Bouwen met behoud van Hollandia-schoorsteen: Goes zoekt ontwikkelaar die de klus aandurft

Goes wil vaart maken met de nieuwbouw op het terrein van de voormalige Melkfabriek aan de Edisonstraat. Ondernemers die plannen willen ontwikkelen voor het gebied kunnen zich melden bij het Goese college, zegt wethouder Joan Veldhuizen. Op het gebied is ruimte voor woningbouw, winkels en horeca. Wel is er een strikte voorwaarde: de oude schoorsteen en bedrijfsgebouw moeten blijven.
Melkfabriek Hollandia
De voormalige Melkfabriek van zuivelcoöperatie Hollandia in Goes © Streekomroep De Bevelanden
Op dit moment is het gebied een braakliggende vlakte. In mei brak brand uit in het leegstaande complex, dat de laatste jaren in gebruik was als Renaultgarage. In juni besloot de Goese gemeenteraad tot een herbestemming. Behalve wonen en detailhandel is er nu ook horeca toegestaan, op de begane grond.

Herbouw mogelijk

De resten van de voormalige Melkfabriek Hollandia hebben de brand doorstaan. Van de schoorsteen, ooit 75 meter hoog, resteert nog een stomp. Het bedrijfsgebouw is dichtgespijkerd, de witte kalkverf bladdert van de muren en de sporen van de brand zijn duidelijk zichtbaar. Toch denkt Veldhuizen dat eerherstel voor de oude Hollandia mogelijk is. "De constructie is nog stabiel en dat maakt een herbouw mogelijk", legt ze uit.

Erfgoed

De bouwresten zij geen gemeentelijk monument en hebben ook geen beschermde status. Maar de Melkfabriek geldt wel als industrieel erfgoed. "Het is een voorbeeld van industriële bouw uit de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog", aldus Veldhuizen. De Goese vestiging van zuivelcoöperatie Hollandia is in 1951 gebouwd als 'melkontvangststation' en was tot 1975 in gebruik. Dat dit gebouw er nog staat is bijzonder, aldus Veldhuizen. Veel soortgelijke bedrijfspanden uit deze periode zijn inmiddels gesloopt.

In en buiten Goes

Veldhuizen noemt geen eindtermijn voor de consultatieronde. Mocht blijken dat er geen gegadigden zijn, dan zal ze terugkeren naar de gemeenteraad, Ze verwacht niet dat het zover zal komen. "Het staat alle gegadigden vrij om te reageren, binnen Goes maar zeker ook daarbuiten." Of het mogelijk tot een Europese aanbesteding zal komen, kan de lokale bewindsvrouw nu nog niet zeggen. "Eerst maar eens zien wie zich meldt."
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.