Na vijftien jaar heeft Hulst bijna weer een eigen bioscoop: 'We worden geen filmfabriek'

Het wordt een race tegen de klok, maar nog voor het eind het jaar moet Hulst weer een eigen bioscoop hebben. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van de gemeente en veel bewoners in vervulling. "De film moet een excuus worden voor een avondje uit."
Paul-Morres-bioscoop-hulst
Exploitant Paul Morres in een van de nieuwe stoelen van De Koning van Engeland © Omroep Zeeland
Eigenlijk was het de bedoeling dat de nieuwe bioscoop in april dit jaar zou openen, maar door een tekort aan bouwmaterialen werd het openingsmoment toen uitgesteld. "Zoals je ziet, wordt er hier keihard gewerkt door iedereen", zegt exploitant Paul Morres, terwijl hij zich soepel langs een net geschilderde trap wurmt.
De nieuwe bioscoop draagt dezelfde naam als zijn voorganger, De Koning van Engeland, die vijftien jaar geleden zijn deuren sloot. Sinds de sluiting misten veel Hulstenaren een bioscoop. "Nog voor de kerstvakantie willen we de eerste films weer vertoond hebben."

Concurrentie van Netflix

Een bezoek aan de nieuwe Koning van Engeland moet meer zijn dan een traditioneel avondje film kijken, legt Morres uit. "We zijn geen filmfabriek, waar het alleen maar draait om zoveel mogelijk mensen trekken." Bioscopen hebben het de laatste jaren lastig: bezoekersaantallen dalen, onder meer door de concurrentie van streamingsdiensten.
brasserie-OSCARS
Brasserie OSCARS deelt het pand met De Koning van Engeland © Omroep Zeeland
De branche verandert snel; mensen komen niet meer zomaar naar een bioscoop. "Comfort staat centraal in onze drie zalen, met luxestoelen. Het moet echt een avondje uit worden, met live muziek is de brasserie, waar bezoekers terechtkunnen voor een hapje en drankje." De bouw van de bioscoop vormt voor de gemeente het slotakkoord van de grote herstructureringsoperatie van de Hulster binnenstad, die zo'n 25 jaar heeft geduurd.