Zeeland dreigt met juridische stappen, Brabant moet PFAS-uitstoot terugdringen

De provincie Zeeland dreigt met juridische stappen als de provincie Noord-Brabant geen haast maakt met het terugdringen van de PFAS-uitstoot. Dat zei gedeputeerde Dick van der Velde in reactie op de zorgen van Statenleden die willen dat er haast wordt gemaakt met het terugdringen van PFAS-lozingen op de Westerschelde. Onlangs werd bekend dat via de rioolwaterzuivering bij Bath jaarlijks tientallen kilo's PFAS de Westerschelde in stromen, afkomstig van Brabantse bedrijven.
De Westerschelde bij Waarde
De gedeputeerde wil binnen enkele maanden van Brabant horen wat die doet om een einde te maken aan de lozingen op de Westerschelde © Ria Overbeeke
Provinciale Staten spraken vanmorgen in de Statencommissie Ruimte over de tweede tussenrapportage van PFAS-coördinator Maarten de Hoog en topambtenaar Liz van Duin. De Hoog wil dat de Nederlandse overheid zich fermer opstelt en nu eens bedrijven gaat aanpakken die nog steeds PFAS lozen. Die bedrijven zitten in Vlaanderen, maar ook in Brabant. Zo blijkt het chemisch bedrijf SABIC in Bergen op Zoom tientallen kilo's PFAS per jaar te lozen op de Westerschelde, net de Brabantse afvalverwerker ATM bij Moerdijk.

'Kaartje kleurt nog steeds donkerrood'

Voor SGP-Statenlid Harold van de Velde is het duidelijk. "Er zijn veel gesprekken, maar wanneer gaat er ook echt iets veranderen?" Hij verwees naar een kaartje van Rijkswaterstaat, waarin de Westerschelde donkerrood kleurde vanwege alle vervuilingen. "De Westerschelde kleurt nog stééds donker-, donkerrood."
SGP-Statenlid Harold van de Velde
SGP-Statenlid Harold van de Velde
SGP-Statenlid Harold van de Velde © Omroep Zeeland
Ook de Partij voor Zeeland (PvZ) maakt zich zorgen over de inzet van Vlaanderen in het PFAS-dossier. Gert-Jan Minderhoud stelde namens de PvZ dat de Vlaamse minister Demir de Zeeuwen had gekapitteld door te stellen dat Nederland ook eerst maar eens zijn eigen PFAS-uitstoot moest opruimen. De provincie Brabant verschuilt zich achter de complexe regels rond PFAS, vulde Van de Velde namens de SGP aan.
Pro Zeeland stelde dat Zeeland in Den Haag nu eens met zijn vuist op tafel moet slaan. Partijen zijn daarnaast ongerust dat de Vlaamse coördinator Karl Vrancken, die in het PFAS-dossier Vlaanderen vertegenwoordigt, binnenkort stopt en vooralsnog niet vervangen wordt.

Juridische stappen tegen Brabant

VVD-gedeputeerde Dick van der Velde, die voor de provincie het PFAS-dossier beheert, kon zich de frustraties van Provinciale Staten voorstellen. "Ook ik ben ongeduldig, en dat vertel ik ook in Den Haag en aan de collega's in Brabant en Vlaanderen. Ik blijf aan allerlei deuren rammelen."
De gedeputeerde schetste dat hij desnoods juridische stappen neemt tegen de provincie Brabant, als die niet snel genoeg stappen onderneemt tegen met name de forse PFAS-uitstoot van Sabic. Binnen enkele maanden wil hij van Brabant horen wat deze provincie doet om een einde te maken aan de lozingen op de Westerschelde.
Gedeputeerde Dick van der Velde
Gedeputeerde Dick van der Velde
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zeeland