Kamerfracties PvdA en GroenLinks willen dat kabinet verkoop van Sloecentrale tegenhoudt

De Tweede Kamerfracties van PvdA en GroenLinks willen dat het kabinet de voorgenomen verkoop van de Sloecentrale aan het Tsjechische EPH tegenhoudt. Dat blijkt uit vragen die Tweede Kamerleden Suzanne Kröger (GroenLinks) en Joris Thijssen (PvdA) namens beide fracties stellen aan de ministers Jetten (Klimaat en Energie) en Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat). Volgens de Kamerleden is het gezien de huidige gascrisis beter om geen overheidsbelangen in energieproductie te verkopen.
Sloecentrale
De Sloecentrale staat in het haven- en industriegebied Vlissingen-Oost © Omroep Zeeland
Vanwege de huidige tekorten aan gas is het verstandiger als de PZEM-onderdelen, waaronder de gasgestookte Sloecentrale in Vlissingen-Oost, in overheidshanden blijven, stellen beide Kamerfracties. Bovendien heeft de Kamer onlangs een motie aangenomen, die de Nederlandse energievoorziening moet waarborgen. Een onderzoek naar een betere rolverdeling tussen overheid en energiemarkt is nog gaande.

Verdienmodel

Daarnaast hebben ook de landelijke fracties van PvdA en GroenLinks, evenals hun Zeeuwse partijgenoten, moeite met het verdienmodel van de Tsjechische energiereus EPH. Die zou speculeren op de aankoop van verouderde, kolengestookte centrales en daarmee de overstap naar duurzame energie bewust vertragen. Dat staat haaks op de Europese afspraken over de afbouw van fossiele brandstoffen en de beperking van CO2-uitstoot, stellen de Kamerleden.

Risico's en garanties

Ook de risico's van de PZEM-uitverkoop, oftewel wholesale, zouden onvoldoende in beeld zijn. PvdA en GroenLinks vrezen dat uiteindelijk de winsten bij EPH belanden, terwijl de ZEH - de naam waaronder de uitgeklede PZEM straks verder gaat- alle risico's draagt. De Kamerleden willen garanties van beide ministers, dat bij een verkoop van de Sloecentrale de bedrijfsvoering van de PZEM in lijn blijft met de verduurzamingsdoelen voor energiebedrijven.
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.