Minister Jetten bezoekt Borssele om te praten over kerncentrales

Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie, heeft vandaag een bezoek gebracht aan Borssele om achter gesloten deuren te praten over de mogelijke komst van twee nieuwe kerncentrales. De minister sprak met een aantal inwoners en Zeeuwse politici.
Jetten in Borssele
Minister Jetten met bewoners en politici © Gemeente Borssele
Jetten was op uitnodiging van de gemeente naar Borssele gekomen. Deze week lekte uit dat het kabinet twee nieuwe kerncentrales wil in Zeeland. De centrales moeten uiterlijk in 2035 draaien.
De kabinet wil wel dat er voldoende draagkracht is onder de bevolking, maar daar twijfelen dorpsraden aan. Sommige inwoners vinden dat er een stap is overgeslagen, en dorpsraden zeggen dat het draagvlak wegvalt wanneer er niet voldoende compensatie komt.

'Besluit nog niet genomen'

Volgens burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele zijn er gesprekken geweest met inwoners. "De afgelopen weken hebben we sessies gehad. Daar maken we uit op dat mensen gemixte gevoelens hebben. De zorg ligt bij het landschap en de leefbaarheid van Borsele."
De burgemeester deelt die zorgen. "Enerzijds komt er natuurlijk wel werkgelegenheid bij. Anderzijds: we zijn trots op het landschap. Als we daar hoogspanningsmasten doorheen gaan trekken, vinden we dat niet oké."
Het is nog niet bekend wanneer het officiële besluit over de komst van twee nieuwe kerncentrales wordt gemaakt. Volgens de gemeente Borsele is dat besluit nog niet genomen.