Misschien wel het mooiste sinterklaascadeau voor Gerard van Daele: de Gouden Jirizaag

Terwijl Gerard van Daele uit IJzendijke nietsvermoedend de wilgen aan het knotten is, komt het bestuur van Stichting Landschapsbeheer Zeeland ineens het veld opgelopen met een grote doos verpakt in sinterklaaspapier. Alle vrijwilligers van natuurbeschermingsvereniging 't Duumpje werden bij elkaar geroepen. "Ik dacht aan een cadeau voor ons allemaal, maar het was de Gouden Jirizaag voor mij", zegt Van Daele.
Gerard van Daele uit IJzendijke wint de Gouden Jirizaag 2022
Blij verrast maakt Van Daele de doos open met zijn kleinzoon. "Pas op voor je vingers", zegt Pieter Voets van Stichting Landschapsbeheer Zeeland. Om de zaag zit een papier ter bescherming en een gouden zaagbladbeschermer. "Zoveel eer voor iets wat ik met plezier doe. Dat is een hele mooie zaag en mijn naam staat er zelfs op. Ik ben er enorm blij mee", zegt Van Daele. "Als jij net zoveel bomen zaagt als opa, krijg je er misschien ook een", moedigt hij zijn kleinzoon aan.

35 jaar vrijwilliger

Gerard van Daele zet zich al 35 jaar in voor 't Duumpje. Hij knot wilgen, zorgt voor het onderhoud van het gereedschap en doet verschillende vogelmonitoractiviteiten. "Gerard heeft veel verschillende taken. Daarnaast is hij betrouwbaar, lang lid en dit jaar hebben we gekeken naar een nieuw aspect namelijk de bijdrage aan de verbetering van biodiversiteit en de beleving van het Zeeuwse landschap. Vergeleken bij de twee andere kandidaten sprong Gerard er bovenuit", vertelt Thomas Collette, bestuurslid van Stichting Landschapsbeheer Zeeland.
Gerard van Daele uit IJzendijke wint de Gouden Jirizaag 2022
Gerard van Daele wint de Gouden Jirizaag 2022, zijn collega-vrijwilligers van vereniging 't Duumpje zijn trots © Omroep Zeeland
De Gouden Jirizaag wordt ieder jaar uitgereikt door SLZ aan een vrijwilliger die zich inzet voor het landschap. Terwijl een jirizaag normaal gesproken wordt gebruikt om wilgen mee te knotten, is Van Daele zeker niet van plan om zijn gouden exemplaar hiervoor te gebruiken. "Ik heb een soort kapel gebouwd en de prijs komt aan de muur boven mijn heilige boekjes te hangen. Op die manier kan ik er vaak naar kijken. Ik zal deze dag nooit vergeten", aldus Van Daele.