Tegen elkaar op het veld, naast elkaar in de kantine: WHS en FC Axel juichen samen voor Oranje

'Voetbal is oorlog' is een bekend gezegde, maar voetbal brengt ook saamhorigheid. Dat gebeurde gisteren in Sint-Annaland waar WHS FC Axel ontving voor een reguliere wedstrijd, maar er daarna gezamenlijk in de kantine naar het Nederland elftal werd gekeken. En dat was hartstikke gezellig.
Feest in de kantine van WHS waar ook bezoeker FC Axel de wedstrijd meekijkt
Feest in de kantine van WHS waar ook bezoeker FC Axel de wedstrijd meekijkt © Omroep Zeeland
Het harde gejuich galmt door de volle kantine van WHS als Nederland de 1-0 binnenschiet. In de kantine zijn zo'n 150 man samengekomen om de wedstrijd te kijken. WHS - FC Axel is net daarvoor gespeeld en eindigde in 3-1. De wedstrijd was in samenwerking met de KNVB en beide ploegen speciaal vervroegd zodat er daarna samen gekeken kon worden.
Tegen elkaar op het veld, naast elkaar in de kantine: WHS en FC Axel juichen samen voor Oranje
"Dat is toch wel mooi. Eerst ben je directe concurrent en je herkent elkaar in het veld", aldus Wouter Verbraeken van FC Axel. "Vervolgens in de kantine tik je elkaar aan en is het proosten en kijk je samen de wedstrijd, dat vind ik toch wel mooi." Armando de Witte van WHS is het er helemaal mee eens: "Uiteindelijk zijn we allemaal Nederlander en je wilt toch dat we met zijn allen gaan winnen. We zijn door en dat is het belangrijkste!"

Voetbal is alleen oorlog op het veld

WHS-voorzitter Henk Brinkman kijkt ook terug op een geslaagde avond. Hij prijst de flexibiliteit van beide verenigingen en de KNVB en met name de spelers van FC Axel: "Een groot compliment voor de jongens van Axel, niet alleen dat ze gebleven zijn maar ook hoe ze zich opstelde in de Stallandse gemeenschap. Dat was formidabel."
Voetbal is oorlog, zeggen ze altijd. Niet in de kantine dus. Brinkman: "In de kantine is voetbal geen oorlog. Ik vind dat je de oorlog moet voeren op het veld. Als je dan na de wedstrijd met elkaar even de wedstrijd analyseert, Nederlands elftal kijkt en je doet een hapje en een drankje dan is dat alleen maar goed. We hebben in de wereld zo veel nare dingen op dit moment. Dan is het toch mooi dat je dit in Stalland mee kan maken", besluit de voorzitter.