Pieten werken zich in het zweet in Zierikzee

De pieten op Schouwen-Duiveland hebben het de afgelopen dagen hartstikke druk gehad. In totaal zijn ze langs zo'n negentig huizen, bedrijven en verenigingen geweest. Vandaag was sportcentrum Laco in Zierikzee aan de beurt. Na twee coronajaren zijn de pieten blij dat ze weer ouderwets bezoeken kunnen afleggen.
Pieten hebben het drukker dan ooit nu ze weer ouderwets op bezoek mogen komen
De pieten slopen vanochtend stilletjes naar de ingang van de sporthal, maar daarna maakten ze er geen geheim meer van dat ze in het gebouw waren. Racepiet bonkte hard op het raam en rende al pepernoten strooiend naar de kinderen. "Pepernoten", gilden de kinderen het uit en doken naar de grond. "Ik wil de schuimpjes hebben want die zijn het lekkerst", roept de 8-jarige Aiden Jansen.

Bekogeld met handbal

De 9-jarige Ziza van IJsseldijk is ook fanatiek aan het rapen, maar is niet van plan het snoepgoed te eten. "Ik gooi alles wat ik heb opgeraapt straks weg want de grond is vies en dan kan je het niet meer eten." Na al die pepernoten is het tijd om te sporten. De pieten staan in het doel en worden bekogeld door de kinderen die tegelijkertijd de ballen naar ze gooien. "Ik ben het niet gewend om in het doel te staan, maar het was leuk, zo leer je nog eens wat", zegt Racepiet.
Drukte pietencentrale
De Racepiet en Regelpiet kwamen vanochtend langs bij sportcentrum Laco in Zierikzee © Omroep Zeeland
De afgelopen twee jaar moesten de pieten rekening houden met alle maatregelen. Vandaar dat ze contact zochten met de kinderen door te videobellen of op tuinbezoek te gaan. "Dat was een stuk minder persoonlijk. In de tuin stonden sommige kinderen te verkleumen van de kou. Nu we weer naar binnen kunnen is er veel meer interactie en is het wat makkelijker om op de foto te gaan", vertelt Racepiet.

Negentig bezoeken

De pieten hebben een volle agenda. De afgelopen dagen hebben ze zo'n negentig bedrijven, verenigingen en huizen bezocht. Toch zijn ze ook nog steeds bereid om een videoboodschap in te spreken. "Sommige kinderen vinden het een beetje spannend als we binnenkomen en dan vragen de ouders een videoboodschap aan. Dat bieden we dan ook nog steeds aan", aldus Regelpiet.