Begraafplaats Brijdorpe broedplek voor beestjes: van bloemen tot bijenhotels

Het liep vandaag niet echt storm met vrijwilligers die de Stichting Landschapsbeheer Zeeland wilden helpen met het planten van bloembollen, het ophangen van mezen- en vleermuiskasten en het plaatsen van bijenhotels. Dat mocht de pret niet drukken: een handjevol mensen ging aan de slag om de historische begraafplaatsen in Looperskapelle en Brijdorpe op te knappen. Zodat de begraafplaatsen een broedplek blijven voor vogels en insecten.
onderhoud begraafplaats
Onderhoud aan de begraafplaats in Brijdorpe © Omroep Zeeland
Eén van de enthousiaste helpers was een man uit Zierikzee: "Ik vind het gewoon leuk om dit te doen, lekker buiten in de natuur bezig zijn", zegt hij terwijl hij bloembollen ingraaft.
Al jaren onderhoudt Landschapsbeheer Zeeland, samen met een vrijwilligersgroep, in opdracht van de gemeente Schouwen-Duiveland, deze historische begraafplaatsen. De werkzaamheden zijn gericht op het herstel en langdurig behoud van de cultuurhistorische-, landschappelijke en ecologische waarden. Niek Smits van Landschapsbeheer Zeeland: "Je ziet hier in het voorjaar dat het echt een soort natuuroase is met mezen, egels, bloemen en vleermuizen. Dat willen we graag zo in stand houden."
Vrijwilliger helpt Landschapsbeheer Zeeland op begraafplaats in Brijdorpe
Vrijwilliger helpt Landschapsbeheer Zeeland op begraafplaats in Brijdorpe © Omroep Zeeland
Looperskapelle en Brijdorpe zijn verstilde buurtschappen die al in de 13e eeuw vermeld worden. Looperskapelle ligt aan de Kapelleweg bij Scharendijke. Brijdorpe ligt niet ver daarvandaan aan de Ringdijk. De begraafplaatsen zijn sinds 1976 (Looperskapelle) en 1966 (Brijdorpe) gesloten. Nog regelmatig worden deze oude begraafplaatsen, waarvan de gemeente Schouwen-Duiveland eigenaar is, bezocht door familieleden van de overledenen. De kerkheuvels zijn archeologische rijksmonumenten.