Delta: zeker honderd Zeeuwen hebben nog geen compensatie voor energiekosten gehad

Delta schat dat zo'n 100 tot 150 Zeeuwen hun energiecompensatie van 190 euro nog niet hebben gekregen, terwijl ze daar wél recht op hebben. Dat meldt een woordvoerder van de energiemaatschappij. De problemen komen doordat de adressen bij Delta in het systeem niet geregistreerd staan als woon- of verblijfadressen.
Middelburg steekt 2,4 miljoen in bestrijding energiearmoede
Meerdere Zeeuwen hebben energiecompensatie nog niet binnen © ANP
Bewoners moeten dat bewijs zelf aandragen. Dat kan met een WOZ-beschikking of een kopie van de aanslag gemeentelijke belastingen. Het bewijs kun je via deze link uploaden.
Woordvoerder Mariska van der Hulst. "We schatten in dat het om 100 tot 150 huishoudens gaat, maar we weten niet precies hoeveel het er zijn. Daarom is het belangrijk dat klanten dit zelf aan ons kenbaar maken. We roepen hen op gebruik te maken van het formulier, zodat we alsnog over kunnen gaan tot betaling."
Volgens Delta is het lastig een exactere schatting te maken, omdat er ook sprake kan zijn van een energiecontract voor een loods of garagebox. In dat geval geldt de compensatie niet. "Je moet er écht wonen en dat ook kunnen aantonen. Dat moet van de belasting", aldus Van der Hulst.
Logo Delta met gaspitje
Niet alle Zeeuwen hebben hun energiecompensatie binnen © Omroep Zeeland
Omroep Zeeland meldde afgelopen vrijdag dat enkele huurders van Zeeuwland hun energiecompensatie nog niet gestort hebben gekregen van Delta. Naar aanleiding daarvan stroomden reacties op onder meer Facebook binnen. Meerdere Zeeuwen zeggen dat zij tegen dezelfde problemen aanlopen.

'Schandalig'

Zo schrijft Jos Storms: "Ben al weken met de Delta aan het bellen. Eerst wist men daar de oorzaak niet waarom ik WEL een bericht van de vergoeding had ontvangen, maar het geld nog NIET. Daarna ben ik twee weken lang aan het lijntje gehouden, waarbij een "systeemwissel" het onmogelijk maakte uit te zoeken wat de oorzaak was. Schandalig Delta. Ik heb er geen goed woord voor over."
En ook Brigitte Raas maakt hetzelfde mee: "Ik heb het ook niet ontvangen van Delta. Ben nu bezig met een bezwaar dat mijn woning wel een woonbestemming heeft."
Iedereen met een kleinverbruikaansluiting voor elektriciteit, krijgt in de maanden november en december 190 euro korting. Hoe dat verrekend wordt, hangt af van je energieleverancier. Die kan dat doen door rechtstreeks 190 euro over te maken, maar het kan ook dat de energieleverancier het verrekent met de voorschot- of eindnota.
De energieleverancier laat mensen zelf weten hoe ze de compensatie krijgen.
Ook Delta wordt veel gebeld over het probleem. Volgens Van der Hulst heeft het te maken met een vinkje tijdens het aanmelden van een energiecontract. "Vroeger stond dat vinkje automatisch aan op woon- en verblijfsfunctie. Dat mogen we nu niet meer standaard aanzetten vanwege wet- en regelgeving. Je moet dat als aanvrager dus eigenhandig aanvinken."