Overtollige kilo's én boodschappen kwijt: sportschool zet zich in voor voedselbank

Een opmerkelijke plek om spullen in te zamelen voor de voedselbank is het wel: sportschool Sweat Healthcenter in Vlissingen. Maar het idee kwam juist van mensen die er aan hun gezondheid werken. "Mensen krijgen bijvoorbeeld spullen in hun kerstpakket die niet in hun dieet passen. Het verdwijnt of in de voorraadkast of in de prullenbak. Dat is zonde en zo is het een win-winsituatie", zegt Lody van Burgh van de sportschool.
Sportschool Sweat Healthcenter
Lody van Burgh hoopt dat de kist eind deze maand helemaal vol is © Omroep Zeeland
"Zo kunnen we in deze periode wat extra lekkers regelen voor mensen die van de voedselbank afhankelijk zijn." Maar alleen ongezonde dingen zijn niet in de kist te vinden. "Rond de feestdagen krijgen we vaak wel veel zoetigheid. Maar veel mensen doneren ook gezonde producten. Alles is welkom. We hopen de feestdagen zo voor iedereen net wat leuker te maken."

Nog twee weken

De inzameling is twee weken geleden begonnen. De kist - zo groot als een pallet - zit al voor ruim een derde vol. "Mensen hebben nog geeneens hun kerstpakket gehad. Ook daar zit altijd wel iets in wat je niet lust of wat je niet mag eten", legt Van Burgh uit.
In de zaal wordt door twaalf mensen gesport. Niet iedereen heeft al iets gedoneerd, maar de meesten zijn dat nog wel van plan. Mirjam Buijs op de crosstrainer heeft al twee keer iets in de kist gelegd. "Ik ben meteen mijn kast langsgegaan of er iets in zit. Ook heb ik al een keer bij een 1+1 gratis aanbieding het gratis product hier neergelegd. "En in het kerstpakket zit ook eigenlijk altijd wel iets dat anders de voorraadkast in verdwijnt."
De sporters vinden het een goed initiatief dat hun sportschool eten inzamelt. Rond de feestdagen zie je vaak inzamelbakken bij de supermarkten staan, maar het is goed dat die nu eens op een andere plek staat, vinden ze. "Er is nog te veel armoede, ook op Walcheren. Ik heb mijn familie, vrienden en kennissen ook laten weten dat ze hier eten kunnen geven", zegt Mirjam.

Nog twee weken inzamelen

"Er is zelfs een vrouw die elke keer als ze komt sporten iets in de kist gooit. Het is mooi om te zien dat het leeft. Ik hoop dat we over twee weken als de actie stopt, een kist hebben die tot de nok toe gevuld is", zegt Lody van Burgh. De inzameling van de sportschool duurt nog tot 19 december.
Een opmerkelijke plek om voedsel in te zamelen: de sportschool