Van palingbrood tot arretjescake: dit zetten jullie vanavond op tafel

Een avond met chocoladeletters, kruidnoten en speculaas kennen we wel. Maar wat eten we in onze provincie vanavond? Wij vroegen wat jullie favoriete lekkernijen zijn met sinterklaas. Dit zetten jullie vanavond op tafel.
Deegventers
Sinterklaastraditie in Zeeuws-Vlaanderen: deegventers © Omroep Zeeland
Wij vroegen onze volgers op social media naar hun favoriete sinterklaassnacks. Hoewel lang niet alles alleen met sinterklaas gegeten kan worden, zetten jullie ook met pakjesavond het liefst deze Zeeuwse lekkernijen op tafel.

Deegventers

Allereerst zijn de deegventers in trek. Met boter en bruine suiker. De broodmannetjes worden vooral in Zeeuws-Vlaanderen gegeten. Vorige week verkozen wij deze bakker tot beste deegventerbakker van Zeeland.

Arretjescake

Een lekker stukje arretjescake gaat er bij jullie ook wel in. De cake wordt in verschillende delen van Nederland gegeten en vaak is 'ie in elk gebied net een beetje anders. Meestal bestaat hij uit boter, cacao en stukjes koek. Eén ding heeft hij overal gemeen: je moet er vooral niet te veel van eten want het is een machtig tussendoortje.
Broodje paling
Palingbroodjes © Omroep Zeeland

Palingbrood

Voor wie het niet kent: het is geen gerookte paling op een broodje, maar letterlijk een brood met paling erin. Dus inclusief graat. Je kunt ze het hele jaar door eten, maar ook vanavond staat het op het menu. Je moet het broodje overdwars eten zodat je langs de graat kunt afbijten. Alsof je een mondharmonica bespeelt. De palingbroodjes worden vooral op Schouwen-Duiveland gegeten.

Peperbollen

Een echte peperbol kan ook niet missen vanavond. De naar anijs smakende bollen bevatten een specerijenmix van peperkoek. Er zit veel anijs in en ze worden gemaakt van een warm deeg. Leuk weetje: omdat het deeg zwaar is om te kneden, werd dat vroeger met de voet gedaan. Waarschijnlijk zat er in die tijd naast anijs nog een ander geurtje aan.
Naast de traditionele Zeeuwse hapjes, doen jullie ook gewoon mee met de rest van Nederland. Van worstletters en suikerbeestjes tot borstplaat en boterletter. Jullie lusten er wel pap van.

Zijn we nog iets vergeten?

Laat het ons weten! Stuur een WhatsAppberichtje naar 06-53289868 of stuur een mailtje naar nieuws@omroepzeeland.nl.