Na twintig jaar gaat Janny (80) nog altijd naar Sri Lanka voor vrijwilligerswerk

Het moest een verrassing zijn, maar stiekem wist ze het al wel dat er iets voor haar gedaan zou worden. Toch was het voor Janny Fioole uit Middelburg overdonderend om te zien hoe 540 kinderen van de 27 scholen die door haar organisatie gesteund worden haar bedankten voor twintig jaar vrijwilligerswerk.
Janny Fioole (80) uit Middelburg tijdens haar huldiging in Sri Lanka voor twintig jaar vrijwilligerswerk
Janny Fioole (80) uit Middelburg tijdens haar huldiging in Sri Lanka voor twintig jaar vrijwilligerswerk © Sri Lanka Support
Dat doet ze voor de Zeeuwse Stichting Sri Lanka Support. Die organisatie zet zich in voor het onderwijs op Sri Lanka. "Wij proberen om de allerarmste kinderen in de buitengebieden toch zoveel mogelijk kans te geven om onderwijs te kunnen volgen. Het gaat dan om basale dingen zoals schriften, pennen en andere benodigdheden om op school te kunnen functioneren."

Geplaagd door ellende en armoede

Maar daar blijft het niet bij, want soms gaat het om behoeften die nog essentiëler zijn in het Aziatische land, dat al jaren geplaagd wordt door ellende en armoede. "Vooral door oorlog, overstromingen, een tsunami en een corrupte regering. Als we er genoeg geld voor hebben, houden we ons dus ook bezig met het slaan van waterputten, het aanleggen van toiletten of het opknappen van een bibliotheek, dat soort dingen."
In 2002 is ze er in feite per toeval ingerold. "En dan ga je van het ene project naar het andere project en voor je het weet, ben je twintig jaar verder en doe je het nog! Ik ben op mijn zestigste begonnen en nu ben ik dan dus tachtig. Dat is voor de mensen hier ook heel bijzonder, ze reageren altijd verbaasd dat iemand van mijn leeftijd nog dit soort vrijwilligerswerk doet."

Voldoening

De mensen die ze helpt, verbazen zich er volgens Fioole ook over dat ze elke keer weer terugkomt. "Ze zijn er helaas aan gewend om telkens weer nieuwe gezichten te zien. En vaak kunnen ze het ook bijna niet geloven dat ik alleen vrijwilliger ben. Dat vinden ze ook al vreemd. Ze vroegen ook telkens: kom je voor de godsdienst of voor de politiek? Maar ik haal er voldoening uit en dat is voldoende."
Daarom wilden de besturen van de 27 scholen die door Sri Lanka Support gesteund worden haar in het zonnetje zetten. In het Auditorium van Anuradhapura werd ze onthaald onder een ereboog en door dansers meegenomen naar de grote zaal, waar ze werd opgewacht door 540 schoolkinderen. Die kregen allemaal een groene rugzak met schoolspullen.

'Rugzakken het allerbelangrijkste'

"Dat vond ik nog het allermooiste", zegt Fioole. "Dat ze die rugzakken kregen, dat is het allerbelangrijkste. De rest van het programma voelde aan als 'extra'." De olielampjes die de danseressen vasthielden en die door de genodigden werden aangestoken, de toespraken, de projectie van foto's van alle projecten waar ze aan heeft meegewerkt, acrobatiek door de dansers, dat was voor de Middelburgse vrijwilliger allemaal een kers op de taart.
"Ik ben erg onder de indruk dat zoveel mensen mij zo veel tijd en aandacht gaven!", zegt Fioole. Maar tegelijkertijd is het nu tijd om weer over te gaan tot de orde van de dag. "Want de echte focus zou moeten liggen op de mensen in Sri Lanka, die in de loop der jaren al zoveel rotzooi over zich heen hebben gekregen, maar toch door blijven gaan. Dat inspireert!"