Goedemorgen! Wolphaartsdijk is Klein-Zeeland en rechtszaak tegen verdachte van moord op Rainée

Goedemorgen! Sinterklaas is weer vertrokken en dat betekent dat de kerstboom van zolder kan! Tijdens het uitpuffen van het optuigen van de kerstboom, kun je makkelijk even de tijd nemen om het Zeeuwse nieuws van deze 6 december te lezen.
Vlissingen
Een koud en regenachtig Vlissingen © Anne-Marie van Iersel
De 80-jarige Janny Fioole uit Middelburg is gehuldigd op Sri Lanka omdat zij al ruim 20 jaar ondersteuning en hulp biedt aan kansarme kinderen. In het Auditorium van Anuradhapura werd ze onthaald onder een ereboog en door dansers meegenomen naar de grote zaal, waar ze werd opgewacht door 540 schoolkinderen. Die kregen allemaal een groene rugzak met schoolspullen. "Dat vond ik nog het allermooiste", zegt Fioole. "Dat ze die rugzakken kregen, dat is het allerbelangrijkste. De rest van het programma voelde aan als 'extra'."
Huldiging Janny Fioole uit Middelburg in Sri Lanka 8
Janny Fioole uit Middelburg bij haar huldiging voor vrijwilligerswerk in Sri Lanka © Sri Lanka Support
Het is vandaag een loodzware dag voor de familie van Vlissinger Rainée Laveist. De verdachte van het doden van Rainée staat voor het eerst voor de rechtbank. Laveist stierf op 8 september in het Bellamypark in Vlissingen, toen hij tijdens een studentenfeest een ruzie probeerde te sussen. Hij werd twintig jaar oud.

'Wij hopen dat de verdachte als volwassene berecht wordt'

De familie van Rainée heeft naar vandaag toegeleefd: "We spreken daar elke dag met elkaar over. Hoeveel pijn het ons doet en wat we het liefst willen. Wij hopen dat de verdachte als volwassene berecht wordt, ook door wat hij hiervoor heeft gedaan. Zijn vorige straf heeft blijkbaar niet genoeg geholpen om hem weer te heropvoeden. Dus wij vinden dat hij als volwassene berecht moet worden. Zodat hij goed voelt wat ons is aangedaan, ook al voelt hij nooit hetzelfde als wat wij voelen. Ik vind dat hij mijn broertje heeft vermoord", vertelt zijn oudste zus Tiffany aan Omroep Zeeland.
Bloemen op de plek waar Rainée werd doodgestoken
Bloemen op de plek waar Rainée in september werd doodgestoken © HV Zeeland
Waarschijnlijk ben je er nog helemaal niet mee bezig, maar over krap 100 dagen starten de Provinciale Statenverkiezingen. Nu al benieuwd naar de uitslag? Ga het vragen aan de inwoners van Wolphaartsdijk. Dat dorp blijkt bij de meest recente verkiezingen de allerbeste afspiegeling te zijn van de Zeeuwse stemverhoudingen. Hoe we dat weten? We hebben alle uitslagen van de Zeeuwse stembureaus naast elkaar gelegd. Zet je Zeeland en Wolphaartsdijk samen in één grafiek dan komen de partijen het beste in de buurt van een rechte lijn.
Zonsondergang bij de jachthaven in Wolphaartsdijk
Zonsondergang bij de jachthaven in Wolphaartsdijk © Marina Heijkamp

Het weer

Vandaag hebben we een zwakke tot matige wind uit noord tot noordwest en later uit noordwest tot west. Daarmee is er nog veel bewolking, maar af
en toe komen er een paar opklaringen voorbij. Vooral in de kustzone vallen er trouwens ook enkele buien, de maximumtemperatuur is 6 tot 7 graden. Vanavond en vannacht is er weinig verandering.