Voedselbanken zien weer forse stijging aantal klanten: 'De rij wordt steeds langer'

De voedselbanken in Zeeland zien de afgelopen weken een flinke stijging van mensen die aankloppen om voedsel te kunnen krijgen. Volgens Emmy de Kraker van de Voedselbank Walcheren is het aantal gezinnen dat wordt geholpen in korte tijd gestegen van 180 naar 231. "Het gaat enorm hard op het moment."
Wereldarmoededag
Een voedselpakket bij Voedselbank De Bevelanden © Omroep Zeeland
"De rij met mensen die op vrijdagochtend hun pakket komen halen, wordt steeds langer", weet De Kraker. "De achtergrond van mensen is ook heel divers. Het kan echt iedereen overkomen. We zaten vorige week op 231 gezinnen. En ik denk dat steeds meer mensen de stap durven te wagen, omdat er steeds opener over gesproken wordt. Ook op radio en televisie bijvoorbeeld."
Bij de Voedselbank Walcheren wordt het steeds drukker
Bij Voedselbank De Bevelanden is eveneens een stijging te zien. Vanaf de zomer ging het aantal gezinnen van 175 naar 195. Leen Louisse van de voedselbank in Goes: "Dat komt hoofdzakelijk door het stijgen van de prijzen van levensmiddelen en energie. Daar hoor je iedereen over".

Meer dan 150 gezinnen

Ook de Voedselbank Schouwen-Duiveland ziet dat het aantal gezinnen dat aanklopt de afgelopen weken is gestegen. Op Schouwen-Duiveland ging het aantal van 45 naar 65. Hetzelfde geldt voor Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen. In september telde de voedselbank 650 gezinnen, inmiddels 718. Bij elkaar opgeteld zijn er de afgelopen weken en maanden in Zeeland meer dan 150 gezinnen bijgekomen, die afhankelijk zijn geworden van de voedselbank.