Alles is 'state of the art': onderzoeksinstituut van ruim 30 miljoen opent de deuren

Trots geeft Leo Blok een rondleiding door zijn Joint Research Center Zeeland (JRCZ). Als manager weet hij hoeveel moeite het heeft gekost om het centrum tot stand te brengen. Maar het is er nu: een nieuw multidisciplinair onderzoeksinstituut met veel faciliteiten voor studenten en onderzoekers.
Korte rondleiding door het nieuwe Joint Research Center Zeeland
Koortsachtig wordt de laatste rommel opgeruimd. Het is woensdag, de dag voor de opening. Dozen, verpakkingsplastic, plakstrips, alles moet nog snel weg. Schoonmaaksters lopen rond op iedere vloer van het vier verdiepingen tellende gebouw.

Belangrijkste ruimte

Blok laat een lokaal zien, dat nu nog maagdelijk oogt. Er staan hoge tafels en stoelen. Het is een zogeheten makerspace. Het JRCZ heeft er een paar en volgens de manager zijn het de belangrijkste ruimtes: "Hier kunnen studenten hun opdracht uitvoeren en het ook echt fysiek uitvoeren. We hebben werkplaatsen eromheen voor de bewerking van hout en metaal en een spuiterij. Je kunt als student meteen je prototype maken."
De eerste studenten komen in februari en dan zal het snel gedaan zijn met de cleane sfeer in het lokaal. "Hier gaat hard gewerkt worden."
Het Joint Research Center Zeeland opent vandaag zijn deuren
Het Joint Research Center Zeeland opent vandaag zijn deuren © Omroep Zeeland
Het Joint Research Center Zeeland is een samenwerkingsverband van verschillende onderwijsniveaus; mbo, hbo en wo. Studenten van zowel Scalda, HZ University of Applied Sciences en University College Roosevelt zullen samenwerken aan onderzoeksprojecten. "Dat is uniek in Nederland", zegt Leo Blok.

Virtuele woonwijk

Ook is het de bedoeling dat het JCRZ onderzoeksopdrachten op het gebied van water, energie en voedsel zal ontvangen van de overheid en het bedrijfsleven. Enthousiast laat Blok een ruimte zien die communicatie over die opdrachten moet vergemakkelijken. We zijn in het Data Science Lab. Een groot, gebogen projectiescherm laat een virtuele woonwijk zien. Een medewerker beweegt met zijn cursor door de wijk. "Zo kunnen we vraagstukken van klanten visualiseren en oplossen. Zo'n driedimensionale projectie geeft vaak een beter beeld dan een omschrijving van iemand."
Het Joint Research Center Zeeland kost in totaal bijna 30 miljoen euro. Twaalf miljoen daarvan wordt bijgedragen door de Rijksoverheid. Dat geld kwam vrij nadat een commissie onder leiding van de Zeeuwse oud-premier Jan-Peter Balkenende een rapport had geschreven over hoe de Zeeuwse economie een duw in de rug kon krijgen. Volgens Balkenende moest het onderwijs beter afgestemd worden op de wensen van het bedrijfsleven. Een manier om dat te doen was door een laboratorium te bouwen waar studenten onderzoek kunnen doen waar bedrijven ook wat aan hebben.
het proceslaboratorium van het JRCZ
het proceslaboratorium van het JRCZ © Omroep Zeeland
Leo Blok toont nog een lokaal. Een blik door de ramen biedt een prachtig zicht op de binnenstad van Middelburg, de Lange Jan fier in het midden. Toch zullen de studenten vooral aandacht hebben voor de laboratoriumkasten die langs de wanden staan opgesteld. Met glazen platen kunnen die worden afgesloten. Het ziet er modern uit.

Allernieuwste systeem

"Hier kunnen ze chemieproefjes doen met zuren en gassen. Dit is echt het allernieuwste systeem dat er op de markt is", zegt Leo Blok met nauwelijks verholen trots.
De opening van het Joint Research Center Zeeland vindt vanmiddag plaats. Dat mag wat kosten, want alleen al de provincie draagt aan deze opening en een open dag voor publiek volgend jaar 18.000 euro bij.