Henny wilde traphekje verkopen via Prikbord, maar moest 544 euro betalen
Henny Vaane uit Middelburg heeft al tien jaar een traphekje op zolder liggen. Ingepakt in de doos. Tijd om 'm te verkopen aan iemand die er wél plezier van heeft, dacht ze. Ze plaatste het hekje op het Prikbord van ZeelandNet en kreeg al snel reactie. Een dame uit Utrecht had belangstelling, maar Henny vertrouwde de zaak niet.
Henny vertelt over hoe iemand haar wilde oplichten
"Het is een mooi houten traphekje, blank gelakt, nog helemaal niet open geweest. De tape zit er nog omheen", omschrijft Vaane het traphekje. Ze tilt een bruine doos op met daarin het hekje.
Belangstelling uit Utrecht
Ze maakte er foto's van en plaatste die op het Prikbord. "Ik kreeg een berichtje een vrouw met de vraag of het artikel nog beschikbaar was. Ze kwam uit Utrecht en wilde het graag hebben. Ze vroeg of ik akkoord ging met een bankoverschrijving. Ze zou dan de bezorgservice Geodis naar mij toesturen en die zouden het hekje ophalen. Die mevrouw zou het hekje betalen en de bezorgkosten betalen."

Vaane vond het apart dat de vrouw uit Utrecht een traphekje kocht in Middelburg: "Ik dacht: dat wordt wel een heel duur traphekje voor je. Volgens mij ben je goedkoper uit wanneer je gewoon in Utrecht naar een winkel stapt en even een traphekje koopt." Maar omdat Vaane al lang blij was dat ze het hekje zou verkopen, ging ze akkoord.
544 euro betalen
"Daarna vroeg ze m'n telefoonnummer en m'n adres. Dat zou ze dan doorgeven aan Geodis en die zouden contact met mij opnemen via WhatsApp. En dat gebeurde ook. Ik moest klikken op een verificatielink zodat ze zeker wist dat ze de goede persoon benaderde. Ik klikte erop en toen moest ik 544 euro betalen."

Op de website Prikbord van ZeelandNet kunnen Zeeuwen spullen en diensten kopen of verkopen. Jeroen van den Broek van het Prikbord heeft de afgelopen tijd veel meldingen gekregen over oplichters die actief zijn op de website: "Daarom hebben we het extra op de site onder de aandacht gebracht en we hebben het op Facebook gezet."
Van den Broek waarschuwt voor de oplichters: "Dit soort mensen benaderen je en willen van alles met je regelen. Op een gegeven moment moet je geld overmaken en dat geld zie je nooit terug. Ze proberen je naar WhatsApp te krijgen want dan kunnen ze daar rustig hun gang gaan."
Heb een gezond wantrouwen
Hij adviseert om niet op de berichten in te gaan: "Je kunt het beste onderling een deal sluiten in plaats van dat je op allerlei vage diensten reageert. Heb een gezond wantrouwen en kijk wie er reageert want soms is het te mooi om waar te zijn. Het beste is niet reageren en gewoon weggooien. En er niet op klikken, want dan zien ze dat je wel actief bent."
Op dat moment gingen de alarmbellen af bij Henny: "Toen had ik zoiets van: betalen? Dan is het geld gewoon foetsie. Ik moest gaan betalen om iets te krijgen. Ik vertrouwde het niet en heb het niet gedaan. Ik heb alles weggeklikt en zo ben ik er met een sisser vanaf gekomen", vertelt ze opgelucht.
Boos
Toch heeft het voorval veel impact gemaakt: "Mijn man en ik waren allebei van slag. Het kwam ineens zo dichtbij." Nu overheerst vooral de boosheid: "Dat mensen op deze manier geld willen verdienen en gewoon het geld van je rekening halen terwijl jij er hard voor gewerkt hebt, dat vind ik niet te geloven."

In het vervolg wil ze alleen nog contant geld hebben wanneer ze iets verkoopt: "Dan is het gewoon afhalen bij de voordeur en cash betalen. Niks overschrijvingen. Dat is nergens goed voor." Het traphekje staat dan ook nog gewoon te koop op het Prikbord: "Ja, die staat hier nog steeds te verstoffen. Ik wil er wel graag vanaf. Voor 25 euro mag je hem hebben", lacht Henny.