Albanezen vrijgesproken van drugssmokkel, toch een jaar de gevangenis in

Twee mannen uit Albanië zijn veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. De rechtbank spreekt ze vrij van een poging om cocaïne uit containers in de Vlissingse haven te halen wegens gebrek aan bewijs, maar veroordeelt ze wel voor het onbevoegd betreden van een haventerrein. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden anderhalf jaar cel voor de zwagers van 25 en 30 jaar oud.
Politiehond Zorro
Politiehond Zorro speurde de Albanese mannen op in de haven van Vlissingen © Instagram politiehonden_zwb
De rechtbank acht het meer dan aannemelijk dat de twee in augustus onder het hek van een bedrijf in de Vlissingse haven zijn gekropen om cocaïne uit containers te halen, maar concreet bewijs daarvoor is er niet.
Voor de rechtbank staat wel vast dat de Albanezen met een criminele intentie op het haventerrein waren, maar kon ze dus enkel veroordelen voor het feit dat zij op verboden terrein waren.

Afschrikwekkend effect

Om de mannen ervan te weerhouden dit nog eens te doen én een afschrikwekkend effect op anderen te bewerkstelligen, gaf de rechtbank een forse straf voor het onbevoegd aanwezig zijn op het haventerrein.
In veel gevallen wordt voor dat delict een taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, maar dat vond de rechtbank onvoldoende. Bovendien zou het geven van een taakstraf niet veel nut hebben, omdat de mannen na hun detentie zo snel mogelijk naar Albanië zullen gaan.

Boot naar Engeland

De zwagers ontkennen overigens dat ze zich bezighielden met drugssmokkel, ze zouden op het terrein zijn geweest omdat ze de boot naar Engeland wilden nemen. Aan deze verklaring hecht de rechtbank echter weinig waarde. Op het bedrijventerrein waar de mannen werden aangetroffen zijn sporttassen gevonden waarin de drugs vervoerd konden worden. In de sporttassen zat gereedschap waarmee 'uithalers' doorgaans de wanden van containers slopen om de verborgen cocaïne tevoorschijn te halen. Op de zaag in de tas zat het DNA van één van de mannen.

Speurhond

De twee Albanezen werden in de nacht van 11 augustus aangehouden in de haven van Vlissingen-Oost. Ze werden gesnapt na een melding van beveiligers en een zoektocht met speurhond Zorro. De twee mannen probeerden zich in een sloot te verstoppen, maar werden toch gevonden. Eén van hen, de oudste, is door de speurhond gebeten. Ze zitten sinds die tijd vast.
Er is het afgelopen jaar veel te doen rond uithalers van containers in de haven. Begin dit jaar werd een nieuwe wet van kracht die het mogelijk maakt om hogere straffen op te leggen aan mensen die zich op haventerreinen bevinden zonder dat ze daar iets te zoeken hebben. Justitie wil met die wet een eind maken aan het uithalen (en smokkelen) van met name cocaïne.