Tholen versoepelt eigen eisen energietoeslag, goed nieuws voor 300 gezinnen

Meer inwoners van de gemeente Tholen kunnen aanspraak maken op de energietoeslag van 1.300 euro. De gemeente keert de toeslag nu ook uit aan iedereen die tot en met 130 procent van de bijstandsnorm verdient. Tot voor kort was dat 120 procent.
Energietoeslag
Door verruiming van de inkomensgrens komen meer gezinnen in aanmerking voor de toeslag van 800 euro. © Pixabay
In de gemeente Tholen betekent dat dat er nu 1.400 huishoudens aanspraak kunnen maken op de toeslag. Driehonderd meer dan bij de oude norm. In heel de provincie worden er verschillende inkomensgrenzen voor het toekennen van energietoeslag gehanteerd.
Landelijk is het zo dat mensen met een inkomen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum recht hebben op een energietoeslag. De Bevelandse gemeenten, Middelburg, Terneuzen, Sluis en Schouwen-Duiveland hebben die grens opgerekt naar 130 procent. Dat betekent dat meer inwoners van Goes, Kapelle, Reimerswaal, Noord-Beveland, Borsele, Middelburg, Terneuzen en Schouwen-Duiveland aanspraak kunnen maken op een energietoeslag. Tholen sluit zich nu bij het beleid van het merendeel van de Zeeuwse gemeenten aan.
De gemeenten Hulst, Veere en Vlissingen houden wel vast aan de landelijke afspraken van 120 procent van het sociaal minimum.
Wie moet de energietoeslag aanvragen en wie krijgt het sowieso?
Wie minder dan 1.310,05 euro (alleenstaand) of 1.871,50 euro (samenwonend) per maand verdient, komt sowieso in aanmerking voor de energietoeslag van 1.300 euro. Deze mensen hebben een inkomen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum. Wie een bijstandsuitkering IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, krijgt de toeslag automatisch. Anderen moeten de toeslag zelf aanvragen bij de gemeente.