Kapelle ziet af van samenvoeging brandweerkazernes Wemeldinge en wacht op Zeeuwse aanpak

De samenvoeging van twee brandweerkazernes in Kapelle en Wemeldinge gaat niet door. De beoogde locatie aan de Wemeldingse Zandweg blijkt niet geschikt: de brandweerwagens kunnen de wettelijke aanrijtijd van gemiddeld acht minuten niet halen. Het college heeft daarom besloten de verhuizing af te blazen, zegt burgemeester Constantijn Jansen op de Haar: de gemeente wacht een onderzoek af naar de brandweerzorg in Zeeland en besluit dan wat ze met de twee verouderde kazernes zal doen.
Brandweerkazerne Wemeldinge
De huidige brandweerkazerne van Wemeldinge. © Streekomroep De Bevelanden
Kort voor de zomer maakte het Kapelse college bekend dat ze een nieuwe ruimte voor de bestaande kazernes wil laten bouwen, waar ook de gemeentelijke werkplaats onderdak moest krijgen. De Veiligheidsregio Zeeland heeft vervolgens een haalbaarheidsstudie uitgevoerd en komt nu met een negatief advies. Meer dan veertig procent van de gebouwen in de gemeente Kapelle zou slechter bereikbaar zijn voor de brandweer vanuit de nieuwe locatie.

Vrijwilligers

Maar ook sociale aspecten spelen mee. de samenvoeging zou grote gevolgen hebben voor de vrijwilligers en de mate waarin deze een bijdrage kunnen leveren aan de brandweerzorg - aldus de Kapelse burgemeester. "In de praktijk betekent dit dat andere brandweerkazernes in Zeeland opgeroepen gaan worden, het aantal inzetten sterk afneemt en er mogelijk van een deel van de vrijwilligers afscheid wordt genomen."
In de gemeenteraad van Kapelle heeft vooral oppositiepartij Gemeentebelang zich sterk verzet tegen de voorgenomen verhuisplannen, die al een verslechtering van de aanrijtijden voorspelde voor met name het dorp Wemeldinge. De fractie spreekt van een 'debacle', volgens Peter Ganseman is er onder de bevolking en vrijwilligers onnodige onrust veroorzaakt.
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.