Venijn zit 'm in de staart: nog een ton nodig om bijzondere molen in Biervliet te restaureren

Wanneer de restauratie van de bijzondere molen De Harmonie in Biervliet kan beginnen is nog de vraag. Want de stichting achter de restauratie mist nog een ton op het totaalbedrag van 1,2 miljoen euro. "We moeten er met z'n allen nog even de schouders onder zetten", zegt voorzitter Marion Lippens tijdens een informatieavond waar inwoners van het dorp worden bijgepraat over de nodige werkzaamheden aan de ruim 180 jaar oude molen.
Molen Biervliet
De molen bij Biervliet toen de wieken er nog aan zaten © André Vermeulen
Molen De Harmonie in Biervliet is gebouwd in 1842. Het is een bijzondere molen, omdat hij als oliemolen, pelmolen en graanmolen gebruikt kon worden. Ook is de molen nog grotendeels in originele staat. "Maar ook de constructie van de molen is bijzonder, net als de plek waar hij staat. Op een klein terpje in Biervliet", vertelt architect en molenaar Lennart van der Torren die de restauratie begeleid.
De molen was altijd eigendom van de familie Lijbaart. Maar een aantal jaar geleden is de molen overgedragen aan de stichting Behoud Molen de Harmonie Biervliet, omdat de familie als particulier geen subsidie aan kon vragen voor de restauratie. De molen verkeert al jaren in slechte staat. Twee jaar geleden werden uit voorzorg al het kruis en de wieken verwijderd, omdat er regelmatig stukken afbraken en in de tuin bij de buren terechtkwamen.

Nieuwsgierig naar werkzaamheden

Naar de informatiebijeenkomst in het dorpshuis kwamen voornamelijk mensen uit het dorp. Ze zijn nieuwsgierig wat er staat te gebeuren en wat ze zullen merken van de werkzaamheden. Zoals Paco en Mirjam Rutte die schuin tegenover de molen wonen. "Ik vind dat we vanavond goed voorgelicht zijn. Financieel, maar ook wat er gaat gebeuren. We hebben op alles antwoord gehad. We zijn gerustgesteld en goed geïnformeerd", vertellen ze.
Eén van de weinige bezoekers van buiten Biervliet is Bram Le Grand uit Terneuzen. Tijdens de bijeenkomst laat hij weten geld over te maken voor de restauratie. "Mijn vrouw is zo'n beetje onder de molen geboren. We hebben erover gelezen en ze zei toen tegen mij dat we er aan moesten helpen bijdragen. Prachtig project", legt hij uit.
Wanneer de molen een grote opknapbeurt krijgt, blijft nog even de vraag. "Zo lang we het volledige bedrag nog niet binnen hebben, gaan we daar nog geen klap op geven", zegt Marion Lippens van de stichting. "Ook wij hebben last van prijsstijgingen. We hadden het eigenlijk al rond, maar moeten nu toch weer op zoek naar geld. We gaan ons uiterste best doen om het zo snel mogelijk binnen te halen met een actie in het dorp, via bedrijven en fondsen. Als het niet lukt zullen we de plannen aan moeten passen", zegt ze.
De kosten voor de restauratie lopen op tot 1,2 miljoen euro. Ongeveer de helft wordt gesubsidieerd door de provincie. En ook de gemeente Terneuzen heeft anderhalve ton bijgedragen.

Meeste geld gaat in stenen zitten

"Het is een hoop geld", zegt architect Van der Torren. Bij andere restauraties van molens zien we deze bedragen bijna niet. Het meeste geld zal verdwijnen in de romp van de molen. "De gemetselde toren zeg maar. Daar zitten ontzettend veel slechte stenen in en verkeerde voegen in. Om dat constructief in orde te krijgen moet je wel diep de muren in.
Ondertussen lopen er gesprekken met aannemers om deze gespecialiseerde klus te klaren. "Die staan te popelen. Net als ik natuurlijk. Een project als dit zie je niet vaak voorbij komen. We brengen de molen terug naar de staat zoals hij was in 1960. Als het even meezit dan zouden we in de eerste helft van komend jaar aan de slag kunnen. In totaal zijn we zeker veertig weken bezig met alle werkzaamheden", legt architect Van der Torren uit.