Goedemorgen! Een ton voor een molen, geen gezamenlijke brandweerkazerne en landbouwsubsidie

Goedemorgen! Het is woensdag 7 december en dit is te lezen in het Zeeuwse nieuws. In Biervliet is er nog een ton nodig voor de restauratie van de dorpsmolen, in Wemeldinge komt toch geen gezamenlijke brandweerkazerne en biljarter Jean Paul de Bruijn wil zich plaatsen voor het hoofdtoernooi van de wereldbeker driebanden in Egypte.
Molen "De Harmonie" in Biervliet uit 1842
Molen "De Harmonie" in Biervliet uit 1842 © André Vermeulen., Goes
In het dorpshuis in Biervliet zijn inwoners bijgepraat over de restauratie van 'hun' molen De Harmonie. De bijna 200 jaar oude molen is dringend aan restauratie toe. Daarvoor is 1,2 miljoen euro nodig. Maar dat geld is er nog niet helemaal. Inwoners die vanavond aanwezig waren kwamen vooral luisteren naar de plannen en kijken naar de bouwtekeningen.

Ken je die grap van de samengevoegde brandweerkazerne? Juist...

De samenvoeging van twee brandweerkazernes in Kapelle en Wemeldinge gaat niet door. De beoogde locatie aan de Wemeldingse Zandweg blijkt niet geschikt: de brandweerwagens kunnen de wettelijke aanrijtijd van gemiddeld acht minuten niet halen. Het college heeft daarom besloten de verhuizing af te blazen, zegt burgemeester Constantijn Jansen op de Haar: de gemeente wacht een onderzoek af naar de brandweerzorg in Zeeland en besluit dan wat ze met de twee verouderde kazernes zal doen.
water oppompen
Afbeelding ter illustratie © Ria Overbeeke
De provincie Zeeland heeft meer geld gevonden om subsidieaanvragen rond landbouwinnovaties te financieren. Er kwamen dusdanig veel aanvragen dat het geraamde bedrag al snel niet voldoende bleek.

Wereldbeker driebanden

Biljarter Jean Paul de Bruijn moet nog één kwalificatieronde overleven. Dan zit hij bij de laatste 32 spelers van de wereldbekerwedstrijd driebanden in Sharm El Sheikh in Egypte. De driebander uit Hulst overleefde gisteren zijn kwalificatiegroep ter nauwer nood. Hij speelt die cruciale kwalificatieronde deze ochtend.
Een aalscholver droogt zijn vleugels
Een aalscholver droogt zijn vleugels © Arjan van Lomwel
We krijgen vandaag geregeld buien en het is daarbij wisselend bewolkt, met nu en dan ook even zon. De maximumtemperatuur ligt rond 7 graden, bij een matige noordwestenwind. Aan zee is de wind soms vrij krachtig. Vannacht zijn er nu en dan ook buitjes en is er meer bewolking. Het koelt af naar 1 tot 4 graden, bij een matige westenwind. Morgen zijn er ook buien, met daarbij ook veel bewolking, soms wat zon. Het is ook gevoelig kouder, met 3 tot 5 graden. Daarna droger en nog wat kouder, met overdag rond 2 à 3 graden en 's nachts lichte vorst.