Cuisine Machine stopt: 'Je krijgt het gevoel dat Vlissingse evenementen niet meer wenselijk zijn'

Culinairfestival Cuisine Machine in Vlissingen gaat volgend jaar niet door. Het meerdaagse foodtruckfestival met muziek trok ieder jaar duizenden bezoekers en zou in 2023 van 26 tot en met 29 mei worden gehouden. Volgens organisator Louk Peperkamp is het besluit genomen door vergunningseisen van de gemeente Vlissingen en hoort het festival pas kort van tevoren, of het door kan gaan.
Cuisine Machine Vlissingen
Tijdens een eerdere editie van Cuisine Machine © Omroep Zeeland
"Je krijgt het gevoel dat evenementen helemaal niet meer wenselijk zijn," vertelde Peperkamp in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker. "Ik begrijp dat veiligheid een steeds groter thema wordt, maar je voelt het wantrouwen vanuit de gemeente."
Overleg gaat volgens Peperkamp soms met twaalf man aan tafel en dan is er volgens hem ook nog een trage manier van communiceren. "Soms zit je nog met de hand vergunningen aan te vragen met alle fouten van dien."

Eerder al Rescue Vlissingen

Eerder dit jaar werd ook een streep door Rescue Vlissingen gezet omdat het evenement niet aan de vergunningseisen kon voldoen. Volgens burgemeester Bas van den Tillaar waren er zorgen over het beheersen van de grote menigte en ontbraken er evenementtekeningen. De organisatie besloot de naam van het evenement te veranderen in Rescue Zeeland en kijkt voor een eventuele volgende editie ook naar locaties buiten Vlissingen.
De Lokale Partij Vlissingen (LPV) heeft naar aanleiding van het stoppen van Cuisine Machine, vragen gesteld. De partij wil weten in hoeverre organisatoren van evenementen worden betrokken bij het uitgeven van vergunningen. Ook ontstaat er volgens de LPV een slechte beeldvorming doordat een populair evenement weer niet doorgaat, terwijl de stad zich juist profileert als evenementenstad.
De organisatie van Cuisine Machine trekt de stekker nog niet helemaal uit het evenement. "Want als de wind ooit weer goed staat, geven we 'm gewoon weer van jetje", melden de organisatoren op Facebook.

Reactie gemeente Vlissingen

Volgens de gemeente Vlissingen is er geen overleg geweest en is er ook geen aanvraag gedaan voor het evenement in 2023. Wel wordt er gesproken over nieuwe evenementenvisie en een nieuwe evenementenbeleid, waarbij Peperkamp wel aanwezig is. Door dit op te stellen wil de gemeente positief klimaat creëren voor evenementen.
Louk Peperkamp
Organisator Louk Peperkamp tijdens een eerdere editie van Cuisine Machine © Omroep Zeeland
Louk Peperkamp geeft uitleg over stoppen Cuisine Machine