Voor tien miljoen moet Burgh-Haamstede autoluwer worden en toegankelijker voor fietsers

De openbare ruimte in Burgh-Haamstede wordt de komende jaren heringericht. Dat blijkt uit een plan dat de gemeente Schouwen-Duiveland presenteert. De plaats moet autoluwer worden en er moet meer ruimte komen voor de voetganger en de fietser. De komende zeven jaar gaat de herinrichting meer dan 10 miljoen euro kosten.
Haamstede ring kerk Burgh-Haamstede
Burgh-Haamstede moet autoluwer worden © Omroep Zeeland
"We willen een kwaliteitsverbetering hebben in de openbare ruimte. Niet alleen voor de toeristen, maar ook voor de inwoners. Het is duidelijk toe aan een opknapbeurt", zegt Jacqueline van Burg, wethouder in Schouwen-Duiveland.

Zo min mogelijk blik

Burgh-Haamstede moet aantrekkelijker worden. "Vroeger wilde je met je auto bijna in de winkel staan, maar nu wil je zo min mogelijk blik in je verblijfsgebied. In de huidige tijd wil je juist veel meer ruimte voor fietser en wandelaars."
Masterplan Burgh-Haamstede
Visie park Burgh-Haamstede © Beeldkwaliteitsplan Dorpsas Burgh-Haamstede
De verbeteringen staan in het Beeldkwaliteitsplan Dorpsas Burgh-Haamstede. Een aantal parkeerplaatsen wordt opgeheven, er komen meer terrassen en de bestrating wordt aangepast.

Start volgend najaar

Het plan ligt nu ter inzage voor de burgers. Na eventuele aanpassingen beslist de gemeenteraad of het doorgaat. De eerste werkzaamheden kunnen dan volgend najaar beginnen in Haamstede. Het is de bedoeling dat de Noordstraat voor maart 2024 heringericht is.
De uitvoering van het hele vernieuwingsplan duurt zes tot zeven jaar.