Dierentuin vraagt hulp van Zeeuwen bij het redden van zeepaardjes

Als je in de komende maanden op het strand wandelt, kun je kortsnuitzeepaardjes zien liggen. Als die dieren op het strand belanden, hebben ze hulp nodig, zegt Mark de Boer van de Rotterdamse dierentuin Blijdorp. Hij roept Zeeuwen op om de diertjes mee te nemen en af te geven bij Blijdorp, zodat de kortsnuitzeepaardjes gered kunnen worden.
Een kortsnuitzeepaardje dat is gevonden bij de Veerse Gatdam
Een kortsnuitzeepaardje dat is gevonden bij de Veerse Gatdam © Mark de Boer
De Boer is curator koudbloedigen bij de dierentuin en weet precies wat er met de zeepaardjes is gebeurd als ze op het Zeeuwse strand aanspoelen. "De diertjes zitten vaak vast aan materialen op de bodem, zoals schelpen en takjes. Daar eten ze en daar wonen ze, maar als het heel hard stormt en er komt een verkeerde stroming, dan kunnen ze los slaan van de bodem", weet De Boer. "Negen van de tien keer kunnen ze zich wel weer vasthechten als het weer rustig is, maar als het heel erg koud is zijn ze onderkoeld en lukt dat niet."
Ze gaan eigenlijk in een soort comateuze toestand door het water
Mark de Boer, curator koudbloedigen Blijdorp
Als je een kortsnuitzeepaardje vindt, is het geen goed idee om het dier terug in de zee te gooien, volgens De Boer. "Omdat ze onderkoeld zijn, zullen ze met de volgende golf weer terug spoelen naar het strand. Ze gaan eigenlijk in een soort comateuze toestand door het water. Als je ze teruggooit, zijn ze binnen de kortste keren dood."
Een kortsnuitzeepaardje dat is gevonden bij Nieuwvliet
Een kortsnuitzeepaardje dat is gevonden bij Nieuwvliet © Mark de Boer
De Boer roept mensen op om het zeepaardje in een zakje te doen met koud zeewater en het naar Blijdorp te brengen. Daar wordt er dan voor gezorgd dat het dier heel langzaam weer op temperatuur komt. Als het water dan 13 of 14 graden is, worden ze weer uitgezet.
"Dat hebben we de laatste keer onder de Zeelandbrug gedaan. Dat is een goede plek. Ze worden dan door duikers op de juiste plaats uitgezet." De Boer verwacht niet dat er tientallen zeepaardjes naar de dierentuin zullen worden gebracht. "De laatste jaren waren het er 22, maar we willen ze wel graag helpen."