Reimerswaal krijgt klachten over houtkachels, maar kan niet ingrijpen

De gemeente Reimerswaal krijgt klachten van inwoners over stank en rookwalmen en roept daarom kachelbezitters op terughoudend om te gaan met stoken. Het blijft vooralsnog bij een voorlichtingscampagne - bij gebrek aan regels om op te treden.
Houtkachel
In Reimerswaal is geen beleid om iets te © Omroep Zeeland
Door de energieschaarste wordt ook in Reimerswaal meer hout gestookt dan in andere jaren. Omdat de gemeente geen éénduidig beleid heeft voor het gebruik van houtkachels, kunnen handhavers nauwelijks tegen de houtwalmen optreden.

Zeker niet als blijkt dat de kachels aan de eisen voldoen, er met schoon hout wordt gestookt en er een goede afvoer is - zo blijkt uit een publicatie van de gemeente Reimerswaal, "We bespeuren een toenemende oproep om regels op te stellen, maar tot nu toe zijn die er niet of nauwelijks,", zegt een woordvoerder. Door de inwoners op de eigen verantwoordelijkheid te wijzen, hoopt Reimerswaal de rookoverlast te kunnen voorkomen.

Tips

Alleen als de schoorsteen niet aan de bouwvoorschriften voldoet, of plastics en ander afval worden meegestookt, kan de gemeente in actie komen. Wel geeft Reimerswaal tips aan eigenaars van kachels en allesbranders: hou de schoorsteen schoon, stook niet bij windstil of mistig weer en gebruik alleen droog en onbehandeld hout. 'Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen en dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving geven."

In gesprek

Verder roept de gemeente de inwoners op om met elkaar bij overlast in gesprek te gaan. "Als een veroorzaker van overlast niet weet dat er klachten zijn, dan kan deze ook niet het stookgedag aanpassen."
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.