Minister: bouw justitieel complex Vlissingen loopt twee jaar vertraging op

De bouw van het nieuwe justitieel complex in Vlissingen loopt twee jaar vertraging op. Dat meldt minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer. Het complex, waarin onder meer een extra beveiligde inrichting en een extra beveiligde rechtbank komt, is volgens de minister pas halverwege 2030 klaar.
Minister Franc Weerwind Rechtsbescherming
Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming © ANP
In zijn brief aan de Kamer noemt Weerwind de oorlog in Oekraïne als belangrijkste oorzaak voor de vertraging. Hij zegt dat het een ingewikkeld bouwproject is en dat onzekerheden op de markt, onder meer veroorzaakt door de oorlog, dat erger gemaakt hebben. Ook moest de aanbesteding anders georganiseerd worden. Dat samen levert anderhalf jaar vertraging op.
Het nieuwe justitiële complex in Vlissingen bestaat uit een zwaar beveiligde gevangenis (EBI) en een 'bunker'-rechtbank voor zware criminaliteit. Daarnaast komen er gebouwen voor ondersteunende diensten. In het complex is plaats voor ruim tweehonderd gevangenen. Het complex is onderdeel van 'Wind in de Zeilen'; het compensatiepakket voor de marinierskazerne die niet naar Vlissingen kwam.
De rest van de vertraging wijt de minister aan de stikstofproblematiek. Een jaar geleden werd nog gedacht dat de stikstofuitstoot geen probleem zou zijn, maar sindsdien zijn de regels aangescherpt. Er is landbouwgrond opgekocht en een varkensboer gedeeltelijk uitgekocht, maar de vraag is of dat voldoende zal zijn. Al met al levert de onduidelijkheid rond stikstof zeker een half jaar vertraging op, aldus Weerwind.
Justitieel Complex Vlissingen
visie op Justitieel Complex Vlissingen © H+N+S Landschapsarchitecten