Goedemorgen! Zorgen om kindermondjes, verdiepingen vol springkussens en onderkoelde zeepaardjes

Goedemorgen! Het is vandaag 8 december en we beginnen deze donderdag met een gewetensvraag aan de ouders van jonge kinderen. Gaan jouw kinderen regelmatig naar de tandarts? Ja? Goed zo! Voor veel Zeeuwse kinderen geldt dat niet. En het is nog wel gratis. Verder een oproep aan mensen die weleens over het strand wandelen. Neem een plastic zakje mee. Je kunt er onderkoelde zeepaardjes mee redden.

Zeepaardjes in coma

Kortsnuitzeepaardjes die op het strand liggen zijn namelijk onderkoeld en vaak ook in een soort coma. Dat komt doordat ze bij een verkeerde stroming, los kunnen slaan van de bodem. Mark de Boer van dierentuin Blijdorp wil ze graag hebben, om ze te redden en later weer uit te kunnen zetten in de Zeeuwse wateren. Jij kunt hem daarbij helpen door het zeepaardje in een plastic zakje te doen. Hier lees je wat er precies moet gebeuren om de diertjes te redden.
Een kortsnuitzeepaardje dat is gevonden bij de Veerse Gatdam
Een kortsnuitzeepaardje dat is gevonden bij de Veerse Gatdam © Mark de Boer
Veel Zeeuwse kinderen gaan nooit voor een controle naar de tandarts. Uit cijfers van zorgverzekeraar Zilveren Kruis blijkt dat zeker twintig procent van de kinderen niet jaarlijks een tandarts bezoekt voor een controle. Tandartsen vinden dat zorgelijk, want zij zien steeds meer slechte kindergebitten. Geld kan geen reden zijn om niet met je kind naar de tandarts te gaan, want tot 18 jaar is het gratis. Later vandaag lees je er bij ons veel meer over.
kind geen tandcontrole
Veel Zeeuwse kinderen gaan nooit naar de tandarts. © Omroep Zeeland
Als je kind het niet zo op de tandarts heeft, is het misschien een idee om hem of haar te belonen met een bezoekje aan Bounce Valley. Dat is een nieuwe binnenattractie in Middelburg. Twee verdiepingen vol met springkussens, waar je volgens de bedrijfsleider tot nu toe alleen maar van kon dromen. Onze verslaggever testte Bounce Valley gisteren uit. In dit artikel zit het filmpje.
Bounce Valley Middelburg
Kinderen in Bounce Valley © Omroep Zeeland

Het weer

We krijgen te maken met buien, mogelijk met natte sneeuw. Handschoenen dus mee als je vandaag naar buiten gaat, want het wordt ook niet zo warm: 3 tot 5 graden.
De zon breekt door de regenwolken heen tijdens de zonsondergang
De zon breekt door de regenwolken heen tijdens de zonsondergang © Elize Bakker