Dorpstuin dankzij patiënten die duizenden euro's doneren bij afscheid huisarts

De pensionering van huisarts Hans Ponten zorgt ervoor dat de kerktuin van Nieuw- en Sint Joosland omgetoverd kan worden tot een heuse dorpstuin. Dat bleek bij een informatiebijeenkomst voor omwonenden vanavond. Het afscheidscadeau van de huisarts die ruim veertig jaar in het dorp heeft gewerkt zorgt ervoor dat de kerk voldoende geld heeft om de tuin aan te leggen.
Start aanleg dorpstuin Nieuw- en Sint Joosland
Dokter Ponten plant de eerste boom in de nieuwe dorpstuin van Nieuw- en Sint Joosland © Omroep Zeeland
Dokter Ponten vroeg bij zijn afscheid aan zijn cliënten om geld te doneren voor de aanleg van de tuin. Daarmee haalde hij bijna 8.000 euro op, meer dan de helft van de ongeveer 13.000 euro die de kerk nodig heeft om de tuin aan te leggen. Toch ziet hij zichzelf niet als reddende engel. "Ik denk uiteindelijk dat de mensen zelf dit project hebben getrokken", zegt de scheidend huisarts bescheiden. "Maar ik vind het fantastisch dat mij de mogelijkheid geboden is om bij mijn afscheid iets na te laten dat beklijft."

Betrokken bij het dorp

Ponten is met zijn gezin in 1998 al uit het dorp verhuisd. Sindsdien woont hij in Middelburg. Toch heeft hij nog steeds warme gevoelens bij het dorp. "Ik ben in deze kerk getrouwd, onze twee zoons zijn in dit dorp geboren. Hier zijn voor ons gezin zulke belangrijke dingen gebeurd", somt hij op. "En ik heb heel mijn werkzame leven die dorpspraktijk hier mogen doen, ik wilde graag iets doen voor het dorp."
Het idee voor de dorpstuin kwam oorspronkelijk van Eline van Mourik. "Ik was altijd wel met ontwerpen en tuinen bezig en dan gaan er automatisch lampjes branden als je hier elke dag komt", aldus Van Mourik. Dat laatste is niet helemaal meer waar, ook de familie Van Mourik heeft ondertussen het dorp al verlaten. Zij woont sinds anderhalf jaar in Middelburg. "Maar ik heb twintig jaar hier gewoond, voel me nog steeds verbonden bij het dorp en ik ga hier nog naar de kerk. Ik voel het toch een beetje als iets wat ik geef aan de maatschappij", legt ze uit.
De werkzaamheden aan de tuin kunnen nu van start gaan. Het is de bedoeling dat de dorpstuin in het voorjaar van 2024 voor het eerst volledig in bloei staat.