Cyberaanval op netwerk Scalda: 'Daders komen van binnen de school'

Mbo-instelling Scalda in Vlissingen heeft last van ddos-aanvallen die van binnenuit komen. Daardoor zijn er op de locatie ook enkele lessen uitgevallen. De aanvallen op het netwerk komen volgens Scalda van één of meerdere personen binnen de school of ze worden van binnenuit gecoördineerd. "Het zorgt voor grote storingen die op dit moment de voortgang van het onderwijs ernstig onder druk zetten", laat Scalda in een mail aan hun studenten en medewerkers weten.
Een hacker achter zijn computer
Een hacker achter zijn computer © ANP
Om de aanvallen af te slaan zijn bij de school en de netwerkprovider technische voorzieningen getroffen. "Omdat die voorziening bij onze netwerkprovider niet alleen het ongewenste, maar ook het goede dataverkeer beïnvloedt, ontstaan er storingen in ons wifinetwerk." Volgens een woordvoerder zijn er op dit moment geen problemen. Scalda is in gesprek met de provider om het probleem aan te pakken, zodat verstoringen bij nieuwe aanvallen zo min mogelijk zijn.

Onderzoek naar daders

Scalda gaat aangifte doen. De politie heeft al toegezegd het onderzoek op te pakken. Daarnaast wordt een expert op het gebied van cybersecurity ingeschakeld. Zo hopen ze de daders op te sporen. De school vraagt verder mensen met informatie zich te melden bij de mentor of teamleider.
Bij een ddos-aanval krijgen de servers van een netwerk heel veel data te verwerken. Daardoor wordt dat netwerk onbereikbaar voor andere bezoekers. Het uitvoeren van een ddos-aanval is strafbaar.
Scalda gebouw Omnium Goes
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zeeland