Skaters en sportstudenten kijken 'superenthousiast' uit naar nieuw urban sports park in Goes

Het nieuwe urban sports park dat bij De Schenge in Goes moet verrijzen, moet sporters uit de hele provincie trekken. Ook jongere kinderen kunnen er de eerste vaardigheden op een crossfiets, skateboard of stepje op doen. Sportopleiding CIOS in Goes staat te popelen om de nieuwe skatebaan en pumptrackbaan te gaan gebruiken in het onderwijs. "We zijn superenthousiast."
Skaters en sportstudenten kunnen hun hart ophalen in Goes: 'We zijn superenthousiast'
Skaters en sportstudenten kunnen hun hart ophalen in Goes: 'We zijn superenthousiast' © Pixabay
Volgens Edzard van Ewijk, docent op sportopleiding CIOS is urban sport al een apart vak op het CIOS. Logisch volgens hem, want de behoefte is er en de stoere buitensporten worden steeds populairder.

Alternatief voor verouderde skatebaan

Van Ewijk en Joeri van Wallenburg van welzijnsorganisatie SMWO in Goes waren vanmiddag te gast in De Zeeuwse Kamer. Zij praatten over het nieuwe urban sports park dat volgend jaar wordt aangelegd in Goes-Noord, als alternatief voor de verouderde en versleten skatebaan in Goes-Zuid.
Buitensporten zoals fietsen of steppen op een pumptrackbaan, skaten, mountainbiken of freerunnen staan tegenwoordig steeds meer in de belangstelling. Soms lijkt het wel of ze de traditionele sporten als hockey of voetbal een beetje verdringen. Op meerdere plekken in de provincie zijn plannen voor de aanleg van pumptrackbanen, ook wel omschreven als 'aerodynamische hobbelbanen' voor stepjes en BMX-fietsen.

Mooie toevoeging

Jongerenwerker Van Wallenburg, zelf mountainbiker, gelooft niet dat er sprake is van een verdringing. Volgens hem is een urban sports park een mooie toevoeging aan bestaande sporten en kan dit er juist voor zorgen dat kinderen meer gaan bewegen, zeker op deze locatie waar al verschillende sportvelden bij elkaar liggen. "De vraag naar andere sporten zal er zeker nog zijn, maar de jeugd heeft tegenwoordig zoveel keuzes. Een skatebaan of pumptrack is juist zo aantrekkelijk omdat de jongeren niet op een vast tijdstip op het trainingsveld hoeven te verschijnen. Het is sociaal. Er is geen prestatiedruk. Jongere kinderen kunnen op hun gemak kijken hoe de oudere jeugd trucjes uithaalt, zonder dat ze in de weg lopen. En als ze nog niet op de skatebaan durven, kunnen ze op de pumptrackbaan aan hun skills werken, voordat ze op de skatebaan een spin in hun step gooien."

Skigebied met pistes

Van Wallenburg vergelijkt een pumptrackbaan wel met een skigebied met blauwe, rode en zwarte pistes waar beginners en gevorderden elk hun uitdaging vinden. Hij denkt dat een teamsport en urban sport ook prima zijn te combineren. Dat beaamt docent Van Ewijk. "Elke doelgroep kan erop los." En ook broertjes en zusjes kunnen mee, denkt Van Wallenburg.
Daarom zijn beiden zo blij dat de gemeente Goes nu bijna een miljoen euro steekt in de aanleg van het park. Van Ewijk en Van Wallenburg denken dat de plek sporters uit de verre omtrek zal trekken, die op zoek zijn naar nieuwe locaties en uitdagingen.

Tal van mogelijkheden

Ook voor het basisonderwijs ziet Van Ewijk tal van mogelijkheden. Het zou mooi zijn, ziet hij voor zich, als de CIOS-leerlingen clinics kunnen geven aan kinderen van bijvoorbeeld groep 6. "Daarom implementeren we het park in ons onderwijs. We zijn al met de kaasschaaf over de bestaande sporten gegaan. De behoefte is er. We gaan er heel veel gebruik van maken."
Binnenkort gaan de gebruikers, vooral de huidige groep van Goes-Zuid die aan de wieg stond van het plan, met andere betrokkenen om de tekentafel. Zij worden nadrukkelijk betrokken bij het ontwerp van het park. Ook de beginners, want die worden nog weleens overgeslagen, zegt jongerenwerker Joeri van Wallenburg.
Het urban sportpark moet 'ergens' in 2023 klaar zijn.
Luister de Zeeuwse Kamer over de urban sportvoorziening terug
Zeeuwse Kamer over urban sportvoorziening in Goes