Goes helpt dorpshuizen uit de brand: 'We houden ze allemaal overeind'

De gemeente Goes gaat haar jaarlijkse subsidie aan de buurt- en dorpshuizen in de gemeente al meteen in januari uitkeren. Door torenhoge energieprijzen is een aantal van deze centra in de problemen gekomen en zijn ze door hun reserves heen. Ook wil de gemeente bijpassen, als de energievergoedingen van het Rijk niet voldoende zijn voor de buurt- en dorpshuizen.
Arendhuis
Het Arendhuis in 's-Heer Arendskerke startte eerder een petitie om het dorpshuis open te houden. © Arendhuis 's-Heer Arendskerke
Zo trok het dorpshuis in 's Heer Arendskerke, het Heer Arendhuis, een aantal weken geleden aan de bel. Door hoge energierekeningen dreigt het dorpshuis in januari te moeten sluiten. Inwoners van het dorp zijn een petitie gestart.

Schouder aan schouder

Verantwoordelijk wethouder André van der Reest vindt het een goede zaak dat de beheerder en het bestuur van het Heer Arendhuis aan de bel hebben getrokken. "We hebben als college gezegd: we staan schouder aan schouder met de buurt- en dorpshuizen. We gaan echt voorkomen dat jullie moeten sluiten, dat laten we niet gebeuren."

'We houden ze allemaal overeind'

De gemeente Goes telt volgens Van der Reest zo'n 13 dorps- en buurthuizen die een belangrijke functie hebben. "Het laatste wat we willen is dat er gemeenschapscentra moeten gaan sluiten. We willen de dorps- en buurthuizen de winter door helpen. Zeker in de tegenwoordige tijd waarin er veel geklaagd wordt over eenzaamheid. Iets doen tegen die eenzaamheid is één van de prioriteiten van het college. Ons motto is: we houden ze allemaal overeind."
Goes wil buurt- en dorpshuizen overeind houden
Wethouder Andre van der Reest van de gemeente Goes
Wethouder Andre van der Reest van de gemeente Goes © Omroep Zeeland
Het meteen in januari uitkeren van de jaarlijkse subsidie, waar dat normaal lopende het boekjaar gebeurde, is volgens Van der Reest een eerste stap om de dorps- en buurthuizen weer een beetje financiële lucht te geven.

Bijpassen

De Goese wethouder wijst erop dat het Rijk met een financiële tegemoetkoming komt voor de enorm gestegen energiekosten voor dorps- en buurthuizen. Maar als dat niet afdoende is, past de gemeente Goes bij, met een aanvullende subsidie. "Dat moet wel passen binnen de regeltjes. Daar zijn wij nu ons huiswerk voor aan het verrichten, maar dat gaan wij zeker doen als dat nodig is."