Benefiet avond voor Els uit Goes die kinderen opvangt in Oeganda

Al bijna 25 jaar woont en werkt Els van Teijlingen uit Goes in Soroti, Oeganda. In haar opvanghuis vangt ze kinderen op die niet verzorgd kunnen worden door hun eigen ouders. Om geld op te halen, is ze nu in Nederland.
Els van Teijlingen Oeganda stichting Amecet
Els van Teijlingen van stichting Amecet met haar twee dochters © Omroep Zeeland
Meer dan driehonderd mensen verzamelden zich vanavond in theater De Mythe in Goes. Theo, de broer van Els, organiseerde met zijn stichting De Figurant een benefiet avond om geld op te halen voor de kinderen in Oeganda.

Zeven, acht uur rijden

"We hebben geld nodig voor de dagelijkse dingen zoals eten, maar ook voor dokterskosten. We hebben vaak hele zieke kindjes. Soms moeten we zelfs een uur of zeven, acht rijden om bij een dokter te komen voor bepaalde onderzoeken. En ook in Oeganda is de benzine een stuk duurder geworden."
We vinden dat de kinderen in hun community moeten wonen, in hun clan.
Els van Teijlingen
Momenteel zitten er zo'n twaalf kinderen in het huis van Van Teijlingen, dat de naam Amecet draagt. "De kinderen zijn er vaak maar een paar maanden. We proberen echt om ze weer een plekje te geven, want we vinden dat kinderen in hun community moeten wonen, in hun clan. Als dat niet lukt bij hun ouders, dan lukt dat vaak bij een oma of een ander familielid."
Zelf heeft Van Teijlingen vier meiden geadopteerd. Twee van haar dochters heeft ze de afgelopen jaren verloren aan ziektes. De andere twee meiden zijn mee naar Nederland. "Ze kennen veel mensen die hier vanavond rondlopen, omdat die ook wel eens hebben geholpen in Oeganda. Dus ze vinden het heel leuk om hier te zijn." Er is slechts één tegenvaller: "Het is zo koud! Dat roepen we alle drie", lacht Van Teijlingen.

'Kippenvel'

Dochter Helen (17) zong ook een lied tijdens het evenement. Eentje met een bijzondere betekenis, want ze zong het ook op de begrafenis van haar zusje. "Ze is heel zenuwachtig hoor", zegt ze. Maar eenmaal op het podium is daar niets meer van te zien. Vlak voor de pauze brengt ze het lied You Say van Lauren Daigle. "Kippenvel, wát een stem!", zeggen bezoekers tegen elkaar terwijl ze de zaal uitlopen voor een pauzedrankje.
Beluister het radioverslag
Het is voor de zesde keer dat 'Goes geeft thuis', zoals het benefiet heet, is georganiseerd. "Theo heeft een groot netwerk dus dat helpt echt wel", zegt Van Teijlingen over de mooie opkomst. Hoeveel geld ze hoopt op te halen, kan ze niet zeggen. "Er is nooit genoeg, het gaat altijd weer op", lacht ze.