Herinneringsplaquette voor kunstschilder Cees van Langevelde: 'We hebben hem tekort gedaan'

Kunstschilder Cees van Langevelde uit Terneuzen is bij zijn voormalige atelier Blokken 10 geëerd met een herinneringsplaquette. In het bijzijn van vrienden, familie en een aantal politici werd het veelzijdige karakter van de veelbesproken kunstenaar benadrukt. Dit is ook te herkennen in het gedicht dat voor deze gelegenheid is geschreven: "Steeds opnieuw jezelf uitvinden, dat deed Cees."
Plaquette Van Langevelde
Bij zijn voormalige atelier Blokken 10 hangt de plaquette ter nagedachtenis aan Cees van Langevelde. © Omroep Zeeland
Cees van Langevelde, die in 2011 overleed, is jarenlang werkzaam geweest in zijn atelier op De Blokken 10. Op een steenworp afstand van het stadhuis van Terneuzen is vanaf vandaag zijn herinneringsplaquette te zien. Op dit adres zijn nog altijd vele werken van de schilder te bewonderen. Toch herinnert voormalig wethouder Frank Deij zich vooral het karakter van de schilder: "Ik ben hem voor het eerst tegengekomen toen ik als journalist werkzaam was. Als je naar alle artikelen over hem gaat kijken kom je veel verhalen tegen waarin hij schopt tegen de maatschappij. Veel uithalen naar de gemeente en een constant gevoel dat hij ondergewaardeerd werd."

Dagboeken

Toch is dit volgens Deij niet helemaal een juiste weergave van de werkelijkheid: "Als journalist pookte je het vuurtje soms een beetje op. Cees stond altijd aan, daar maakten we graag gebruik van. Maar we doen hem tekort als mens door hem te herinneren met dat eenzijdige beeld." De 'echte' Cees komt volgens Deij naar voren in een aantal bewaarde dagboeken van de kunstenaar. Al komt daarin volgens dochter Jozien van Langevelde ook regelmatig de "kritische en kribbige kant" van haar vader naar voren.

Socialist

De positieve verhalen over Cees van Langevelde haalden niet de krant. "Die kant van hem kom je nergens tegen", aldus Deij. "Hij was een erg betrokken persoon. Hij was een socialist, die dingen voor mensen deed zonder daar iets voor terug te vragen." Dat deze kant onderbelicht is gebleven rekent de voormalig wethouder ook zichzelf aan: "We hebben hem neergezet op een bepaalde manier, en daar hebben we hem echt tekort mee gedaan. Daar ben ik zelf ook een onderdeel van geweest." Vanaf nu blijft de plaquette over als het laatste eerbetoon aan de veelzijdige man, vader en kunstenaar.
Dit is een bericht van GO-RTV