WK-finalist Poortvliet vindt dat Nederland niet als Nederland voetbalt

Vanavond speelt het Nederlands Elftal op het WK voetbal tegen Argentinië en zeker bij oudere voetballiefhebbers doet dat affiche terugdenken aan 1978, toen beide landen in de WK-finale tegenover elkaar stonden. Jan Poortvliet uit Arnemuiden, inmiddels 67 jaar, speelde mee in die wedstrijd, die Nederland na verlenging met 3-1 verloor. Nu is Poortvliet supporter van Oranje, maar genieten doet hij nog niet. "Ik vind dit soort voetbal niet zo leuk."
Jan Poortvliet
Jan Poortvliet speelde in 1978 de WK-finale tegen Argentinië © ANP
Poortvliet werd de afgelopen dagen vaak herinnerd aan de finale van 25 juni 1978, waar hij als basisspeler aan begon en die hij tot en met de verlenging meespeelde. "Veel meer dan ik gewild had", lacht Poortvliet. "Maar een open wond is het niet meer. De finale heb je nog in gedachten, maar dat je verloren hebt, heb je geaccepteerd. Niet zoveel mensen hebben een WK-finale gespeeld. Dus ik vind het een mooie herinnering. En dat het steeds terugkomt is gewoon geworden. Dat betekent dat je toch wel wat gepresteerd hebt."
Beluister hier het gesprek met Jan Poortvliet over Nederland-Argentinië
Nu leeft Poortvliet als supporter toe naar de wedstrijd van vanavond, als Nederland in Qatar tegen Argentinië speelt. "Ik ben best wel een beetje nerveus ja", bekent hij. "Het wordt een spannende wedstrijd, maar ik denk dat Nederland toch wel meer kwaliteit heeft dan Argentinië. Maar dat betekent niet altijd dat je wint."

Geen harten gestolen

Toch heeft supporter Poortvliet ook kritiek op de manier van spelen van Oranje. "Ik hou van aanvallend voetbal en van emoties op het veld, maar die zie je niet. Het is een trend geworden dat het niet meer uitmaakt hoe je speelt, maar alleen waar je aan het eind staat. Dat vind ik een verkeerde redenering, want als ze aanvallend hadden gespeeld en alles eruit hadden gegooid dan hadden ze hier ook gestaan. En dan had je ook nog meer harten gestolen. Als Nederland wereldkampioen wordt, hebben ze gedaan wat ze moeten doen en is heel Nederland blij. Maar ik zit wat anders in elkaar. Ik vind dit voetbal niet zo leuk en ik kijk voetbal, omdat ik het leuk vind."

Voorspelling

Ondanks zijn kritiek op het spel van Oranje is Poortvliet positief over de afloop van de kwartfinale. "Ik ga voor 4-0 voor Nederland." Om vervolgens direct weer wat terug te krabbelen. "Maar als het lang 0-0 blijft, trekt Argentinië aan het langste eind."