Goedemorgen! WK-finalist over Oranje, populaire discoboot en Klomppop

Goedemorgen! Het is vrijdag 9 december. De dag waar voetballiefhebbers vannacht misschien al wel een beetje wakker van hebben gelegen, want het Nederlands Elftal speelt vanavond om 20.00 uur de kwartfinale van het WK in Qatar tegen Argentinië. Jan Poortvliet uit Arnemuiden speelde in 1978 de WK-finale en is nu supporter van Oranje, maar ook kritisch. En is is natuurlijk ook nieuws uit Zeeland. We zetten het voor je op een rijtje.
Jan Poortvliet
Jan Poortvliet speelde in 1978 de WK-finale tegen Argentinië © ANP
Eerst toch nog even over die wedstrijd van vanavond: Nederland tegen Argentinië. Twee landen die niet alleen met elkaar verbonden zijn door onze koning en koningin, maar ze hebben ook een rijke voetbalhistorie. Op het WK van 2014 won Argentinië in de halve finale, in de kwartfinale van het WK 1998 won Nederland, maar beide landen stonden ook tegenover elkaar in een finale. In 1978 was dus. Poortvliet speelde mee in de met 3-1 verloren finale. Hij wordt er nog vaak aan herinnerd, maar erg vindt de inmiddels 67-jarige Arnemuidenaar dat niet.

Poortvliet is kritisch over het spel van Oranje dit WK, maar toch positief over de wedstrijd van vanavond. 4-0 denkt Poortvliet. Of anders een nipte overwinning voor Argentinië, maar laten we daar maar niet vanuit gaan.
Arjan de Vlieger
Arjan de Vlieger © Omroep Zeeland
Weet je nog eerder deze week? Toen maakte Arjan de Vlieger zijn idee wereldkundig om nog één keer een discoboot laten varen op de Westerschelde in de geest van discotheek Disco Love. Nou, dat heeft hij geweten, want de reacties zijn binnengestroomd. Vooral bij Zuid-Bevelanders raakte zijn verhaal een snaar. In de jaren tachtig en negentig pakten velen van hen regelmatig de oude veerboot vanuit Kruiningen naar Perkpolder, om te gaan feesten bij de disco in Kloosterzande. Door die enthousiaste reacties, begint het plan steeds meer vorm te krijgen.
Klomppop
Klomppop 2022 © Omroep Zeeland
Klomppop heeft de eerste namen voor de komende editie bekendgemaakt. De blikvangers van het fesitival in Ovezande zijn Froukje, de Belgische electrorockband GOOSE en Prins S. en de Geit. Ook YouTuber Blanks, die dit jaar meedeed aan 'De beste zangers', komt. Klomppop wordt van 26 tot en met 28 mei gehouden op sportpark De Fazant. En de kaartverkoop is al begonnen. Wie er nog meer komen, kun je hier lezen.
Aan het strand bij Westkapelle
Het strand bij Westkapelle © Jo Dingemanse, Koudekerke

Het weer

We hebben op veel plaatsen lichte vorst met nevel of mistbanken. Lokaal misschien ook gladheid. Vlakbij zee heeft de zon nog wel wat ruimte, met ook een verdwaald winters buitje. Het wordt 1 tot 4 graden, bij een zwakke zuidelijke wind. Komende nacht -1 tot +3 graden, met lokaal mist of nevel. Morgen is vergelijkbaar, met aan zee een kleine kans op een buitje. Elders eerst wat mist en later zon, bij maxima tussen 1 en 4 graden. Zondag wat vaker (winterse) buitjes.