'Oesters als beton' houden sluisdeur in houdgreep, Westsluis blijft gestremd

De Westsluis in Terneuzen is nog altijd gestremd en het is nog steeds niet duidelijk hoe lang dat nog gaat duren. Woensdag liep tijdens een test een van de sluisdeuren vast, en daar is sindsdien geen beweging meer in te krijgen.
Westsluis gestremd
In totaal liggen er zo'n zestig schepen te wachten op een doorvaart © Omroep Zeeland
Het vastlopen van de sluisdeur komt door oesters die op de geleiderails van de deur zijn gevallen. "En dat zijn er niet zomaar een paar, het zijn klompen van vergroeide oesters en dat zijn net blokken beton", zegt woordvoerder Ilze Rokven van Rijkswaterstaat.

Sluisdeur wordt opgetakeld

De afgelopen dagen is met een sleepboot en met duikers geprobeerd beweging in de deur te krijgen, maar zonder resultaat. Vrijdagmiddag is besloten om de deur uit de sluis te hijsen, samen met de geleiderails. Zodra dat is gebeurd en alles weer veilig is, kan de sluis worden vrijgegeven.
Rijkswaterstaat durft geen schatting te maken hoelang de stremming nog duurt. Omdat het mede afhankelijk is hoe snel de werkzaamheden kunnen worden afgerond en inspecties kunnen worden uitgevoerd.
Westsluis Terneuzen gestremd, meerdere schepen wachten al bijna een dag op doorvaart
Westsluis Terneuzen gestremd, meerdere schepen wachten al bijna een dag op doorvaart © Omroep Zeeland
Door de storing liggen er al sinds woensdagmiddag aan zowel de kant van het kanaal van Gent naar Terneuzen als aan de Westerscheldekant van de sluis meerdere grote zeeschepen te wachten op doorvaart.
In de havens van Gent en Terneuzen liggen momenteel zo'n dertig schepen te wachten en aan de Westerscheldekant nog eens een stuk of dertig. Volgens een woordvoerder van North Sea Port duurt het zo'n twee tot drie dagen om de achterstanden weg te werken.