'Vlaanderen wil meebetalen aan nieuwe kerncentrales'

Vlaanderen is bereid om mee te betalen aan de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Nederland. De Vlaamse energieminister Zuhal Demir kan zich een co-investering voorstellen, meldt persbureau Belga. De Nederlandse regering gaf gisteren definitief akkoord voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales, die in 2035 klaar moeten zijn. Het kabinet besloot dat Borssele de voorkeur heeft.
Kerncentrale
Er komen nog twee kerncentrales bij in Borsele. Dat blijkt volgens RTL Nieuws uit conceptstukken. © ANP
In het programma De ochtend op het Vlaamse Radio 1 zegt Demir dat zij niet bevoegd is beslissingen te nemen over energieproductie. "Dat is federaal. Maar als Nederland nieuwe kerncentrales gaat bouwen pal aan de grens, ga ik niet aan de zijlijn blijven staan."
De nieuwe kerncentrales kunnen onderdeel worden van een "gezamenlijk lagelandenenergieplan", zegt de bewindsvrouw. Er is een "indicatief budget" van 5 miljard euro beschikbaar gesteld. België sloot enkele jaren geleden alle kerncentrales, maar door de oorlog in de Oekraïne werd eerder dit jaar besloten twee reactoren toch langer open te houden.

Samenwerken

Demir wil nog dit jaar "verkennende gesprekken" beginnen met haar Nederlandse collega Rob Jetten. Een woordvoerder van Jetten laat weten dat samenwerking met de zuiderburen "niet uitgesloten" is, maar dat het nog te vroeg is om daar meer over te zeggen. Zeker is dat het kabinet twee nieuwe kerncentrales wil en bereid is mee te betalen. Maar bijvoorbeeld de verdeling tussen publieke en private financiering moet nog nader worden uitgewerkt.
De Vlaamse minister zei het zo op de Belgische radio:
België wil meebetalen aan nieuwe kerncentrales