Pratende bloempotten en slimme waterkokers: de Zeeuwse zorg digitaliseert

Van een pratende bloempot, tot de liedjestelefoon en een bril waarmee ouderen zelf hun oogdruppels kunnen toedienen. Robots en andere zorgtechnologie moeten worden gebruikt om het enorme tekort aan personeel op te vangen. Een bus rijdt momenteel langs alle Zeeuwse ouderenzorglocaties om zorgmedewerkers bewust te maken van deze technologie.
zorg technologie innovatiebus robotica viazorg ouderenzorg telefoon met liedjes
Ouderwetse telefoon die liedjes afspeelt om dementerende ouderen te activeren © Omroep Zeeland
De pratende bloempot Tessa kan zo worden afgesteld, dat de pot op vaste tijden van zich laat horen: 'Het is nu tijd om je medicijnen te nemen', kan de pot zeggen. Of: 'Over een half uur komt de thuiszorg langs'. De bloempot helpt thuiswonende ouderen met beginnende dementie met de dagstructuur. Op die manier kunnen mensen langer zelfstandig thuis wonen.

Broodnodige technische hulp

Dit soort slimme hulpjes moeten de zorg ontlasten. Verzorgenden en verpleegkundigen krijgen in de komende jaren allemaal met de nieuwe technische hulpmiddelen te maken. In de rijdende expositie kunnen zij er alvast kennis mee maken.
"Heel interessant", zegt verzorgende Madelinde Uijl die de bus bezoekt, "We moeten toch met de tijd meegaan." Ze geeft toe dat ze toch wel tegen alle nieuwe techniek opzag. Na een bezoekje aan de bus is ze een stuk enthousiaster.
zorg technologie waterkoker innovatiebus viazorg ouderenzorg
Veilige waterkoker voor ouderen met weinig spierkracht © Omroep Zeeland
"De zorg is niet meer houdbaar, we moeten eraan wennen dat de zorg gaat veranderen, want zo gaat het niet langer", zegt verpleegkundige en zorgvernieuwer Marylou van der Klooster van samenwerkingsverband Viazorg. Zij rijdt met de 'innovatiebus' de komende maanden door de provincie en geeft uitleg.

Slimme steunkousen en een heup-airbag

"Kijk, dit leg je onder het matras", vertelt zij aan verzorgenden van Schutse Zorg. De bus staat geparkeerd voor het verpleeghuis in Sint Annaland. "Op een app kun je zien of cliënten onrustig zijn of rustig liggen te slapen. Dan hoef je niet alle cliënten te storen door hun kamers binnen te gaan om te controleren."
In de bus demonstreert zij ook de oogdruppelbril: een bril met een gaatje ter hoogte van het oog. "Zo kan iemand heel makkelijk zelfstandig oogdruppels gebruiken en hoeft de thuiszorg niet langs te komen.
Het is maatwerk, we gaan goed bekijken wat bij wie geschikt is, je kunt niet alles bij iedereen inzetten.
Erna de Koster, Schutse Zorg
Slimme oplossingen zijn bijvoorbeeld ook speciale steunkousen, die ouderen zelf kunnen aantrekken, een heup-airbag voor ouderen die wankel op de benen staan, en een iPad met telefoonhoorn, waarmee ouderen makkelijk kunnen beeldbellen. De bus toont tientallen uitvindingen die de zorg kunnen ontlasten.
zorg technologie innovatiebus robotica viazorg ouderenzorg
De reizende expositie rijdt langs alle Zeeuwse ouderenzorgorganisaties © Omroep Zeeland
"Er zijn toch wel veel technische snufjes die goed zijn voor de oudere mensen, vooral omdat ze nog zo lang thuis moeten blijven", constateert verzorgende Anja van Oeveren na haar bezoek aan de expositie, "We kunnen niet zonder. Vandaag stond nog in de krant dat er steeds minder personeel is, dan zal je toch de technieken moeten gaan gebruiken."
Niet alle zorgtechnologie wordt ingevoerd, verwacht Erna de Koster van zorgorganisatie Schutse Zorg, "Het is heel belangrijk dat we kijken wat bij ons geschikt is en wat per cliënt geschikt is. Je kunt niet alles bij iedereen inzetten."
zorg technologie robot robotmaatje innovatiebus viazorg ouderenzorg
Robotje dat gymnastiekoefeningen met je doet en je herinnert aan je medicijnen © Omroep Zeeland
Niet iedereen die de bus bezoekt, is meteen overtuigd. "Ik vind het allemaal wel leuk, maar we zijn nuchtere Zeeuwen", reageert verzorgende Rianne de Witte, "Zou dit gaan werken?"
Zorgredacteur Ilja Tuning:
"Het zorginfarct is er al. Dat hoor je als je met bestuurders in de zorg praat. Klonken er in de afgelopen jaren nog zorgen over de toenemende problemen door personeelstekorten, nu hoor je hen allemaal spreken over het zorginfarct. De problemen komen er niet aan, die zijn er al.
De zorg kraakt door een steeds grotere groep ouderen die zorg nodig heeft en door groeiende personeelstekorten. Er zijn steeds meer ouderen en steeds minder handen om hen te verzorgen. Nu werkt bijna een op de vijf werkenden in Zeeland in de zorg, maar dat aantal is nog niet genoeg.
Je ziet dat de ouderenzorg de invoering van technologische hulpmiddelen versnelt. Het is niet gezegd dat alle beschikbare techniek ook echt overal wordt ingevoerd. Op dit moment lopen er door de hele provincie projecten waarbij de nieuwe apparaten en digitale gadgets worden uitgeprobeerd. Alles wat zorgmedewerkers en patiënten bevalt, dat gaat zeker worden ingevoerd."