Voetballer Fabian Wilson bloeit op als trainer: 'Het is aan mij om deze gasten te helpen'

Het kwam toevallig op zijn pad, maar voetballer Fabian Wilson is inmiddels alweer een paar maanden trainer bij zondag vierdeklasser Oostburg. Na veel tegenslagen met zijn gezondheid, pakt Wilson zijn leven weer op, op het voetbalveld. "Het is leuker dan ik had verwacht."
Voetballer Fabian Wilson bloeit op als trainer: 'Het is aan mij om deze gasten te helpen'
In mei 2021 sloeg het noodlot toe bij de verdediger uit Axel. Hij liep een aangezichtsverlamming op en daardoor ook evenwichtsstoornissen. Wilson ging revalideren en pakte ook weer trainingen bij zijn club Hoek op. Helaas verloopt dit niet allemaal vlekkeloos. De verdediger kan tot zijn eigen teleurstelling nog niet terugkomen op zijn eigen niveau. Maar dan klopt er een nieuw avontuur op de deur: het trainerschap.
"Er komt veel meer kijken bij het trainerschap, maar ik vind het heel leuk om deel uit te maken van dit team. Ik ben ook wat jonger dan sommige van die gasten. Je probeert ook tussen de groep te staan, dus ik moet zeggen dat het heel erg leuk is", vertelt Fabian Wilson.

Voetbalcarrière op een laag pitje

Een paar maanden geleden begon Wilson met zijn avontuur bij Oostburg. Hij had al een diploma voor het trainerschap en een beetje ervaring bij de pupillen. Aanvankelijk combineerde hij het trainerschap met voetballen bij Hoek, maar dit bleek te veel van het goede. Zijn carrière als voetballer staat nu dan ook op een laag pitje.
De mannen van de zondag vierdeklasser ontvingen hem met open armen. "Het is een heel rustige trainer", vertelt aanvoerder Lorenzo de Sutter. "Hij heeft sowieso heel veel kennis van voetbal, aangezien hij altijd op het hoogste niveau in Zeeland heeft gevoetbald. Toen hij binnenkwam, was zijn visie meteen duidelijk. Uit goede gesprekken met hem waren we het ook eens dat hij bij ons past. We zijn een heel jonge ploeg en met een jonge trainer erbij liep dat eigenlijk meteen perfect."

Kritisch en pittig

De Axelaar wil zijn kennis en ervaring delen met zijn jongens . Dan worden de spelers ook wel eens op de vingers getikt, knikt De Sutter. "Vooral druk zetten en het omschakelen. Ik was daar altijd wat minder in en daar hamert hij altijd op. Als ik dat vergeet, dan roept hij dat naar me."
Wilson: "Het is heel leuk om deze jongens te trainen. Ik ben een trainer die soms veel van deze jongens vraagt en dat kan pittig zijn. Maar ze werken keihard en ik kan ze niets kwalijk nemen. Ze doen het heel goed. De inzet is goed en daar gaat het uiteindelijk om."
Trainer Fabian Wilson bij Oostburg
Het is even wennen, maar Fabian Wilson vindt zijn draai langs het voetbalveld. © omroep zeeland
Niet alleen de spelers merken dat het niveau omhoog gaat, ook de club en de supporters krijgen er iets van mee. Zo wil de trainer uit Axel dat er al ballen langs de lijn klaarliggen. Zo ontstaat er geen vertraging in het spel en dat kan in het voordeel werken als Oostburg achterstaat.
Op de vraag of hij dit lagere niveau dan niet moeilijk vindt, moet hij lachen. "Dit vraagt nou iedereen. Deze jongens kunnen ook gewoon voetballen, alleen zijn ze technisch of tactisch iets minder onderlegd. Dan is het aan mij om deze gasten te helpen en te coachen. Dat maakt dit trainersvak zo leuk", aldus de trainer.

Moeilijke momenten

Wilson staat met een glimlach en een kritische blik langs de lijn, maar het is voor hem niet altijd makkelijk. Dat hij niet meer op een hoog niveau kan voetballen blijft moeilijk. "Voetbal was een hoofdzaak voor mij, wat mij veel geluk bracht. De zaterdag was belangrijk voor mij en dat kan nu niet meer. Het was heel lastig om dat te accepteren. Ik denk dat ik mijn weg nog steeds een beetje moet vinden. Ik heb geaccepteerd dat ik nooit meer op het niveau zal acteren als wat ik heb gedaan, dat weet ik nu wel. Misschien kom ik nog wel eens tussen die lijnen op het veld, dat durf ik nog niet te zeggen. Maar ik moet mijn geluk nog een beetje zien te vinden, denk ik."
Opgeven zit dan ook niet in het karakter van de Axelaar en daarom wil hij het trainerschap verder oppakken. "Ik wil nog meer diploma's gaan halen." En de spelers zijn daar alleen maar blij mee. "Hij valt goed in de groep. Als we gaan stappen, staat hij vooraan", lacht aanvoerder De Sutter.