Hard tegen hard in Reimerswaalse raadzaal: instemming over verbrede Zanddijk, ondanks dorpsprotest

Ondanks het grote protest van dorpsbewoners en ondernemers, gaat de raad van Reimerswaal akkoord met een krediet van 5,5 miljoen als bijdrage aan de verbreding van de Zanddijk. Daarmee gaat de gemeente akkoord met de ontwikkelplannen van de provincie. Voor coalitiepartijen SGP en Leefbaar Reimerswaal is verbreding de enig haalbare en betaalbare oplossing, de aanleg van een oostelijke weg lijkt daarmee definitief van tafel.
Het gaat hard tegen hard, dinsdagavond in de raadszaal. Tientallen demonstranten kijken zwijgend toe vanaf de publieke tribune, de armen stijf over elkaar. Oud-burgemeester Ton Verbree is uitgesproken voorstander van de aanleg van een nieuwe, oostelijke ontsluitingsweg. Hij presenteert de lijst van 69 bezwaar makende ondernemers én elfhonderd gezinnen die zich uitspreken tégen de verbreding van de weg.
Twijfels
Wethouder Maarten Both vraagt zich openlijk af of de lijst wel klopt. "Er staan zeker zes namen op van ondernemers die van niets weten", merkt hij op en trekt daarmee de gehele lijst in twijfel. "Ik ga niet alle ondernemers nabellen, daar heb ik geen tijd voor." Oppositieraadsleden Huib Bouwman en Andries Jumelet reageren als door een wesp gestoken. "U maakt meneer Verbree uit voor een leugenaar", zegt Jumelet. Tegelijk klinken heen en weer verwijten van populisme, van Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) naar Jumelet.
Daniël van Iwaarden (SGP) plaatst vraagtekens bij de handelswijze van VVD-raadslid Ida Sinke. Die heeft diverse Zanddijk-ondernemers benaderd om hun naam op de protestlijst te plaatsen. Sinke laat zich echter niet uit het veld slaan. "Inderdaad, dat is ook mijn taak als volksvertegenwoordiger om mensen te helpen bij het uiten van hun protest." De VVD-voorvrouw krijgt ook kritiek te verduren, omdat ze werknemer is van een transportbedrijf in Yerseke. Haar werkgever is die avond één van de insprekers die zich tegen de verbreding uitspreekt. "Dat staat helemaal los van mijn raadslidmaatschap", benadrukt ze. De VVD'er voelt zich in haar eer en goede naam aangetast. "Dat raakt mij diep."
Auto
PvdA-fractieleider Hans van Stel vergelijkt de plannen voor verbreding met de keuze voor een auto. "Je kan wel een dure Mercedes willen maar als je het geld er niet voor hebt, moet je voor een Volvo kiezen", zegt hij. Want de verbreding van de Zanddijk mag al met al 76 miljoen kosten, de kosten zullen vermoedelijk veel hoger uitpakken voorspelt ook Olaf Buteijn (CDA).
Samenwerkingsovereenkomst
Reimerswaal gaat uiteindelijk akkoord met de samenwerkingsovereenkomst die de gemeente sluit met provincie, eigenaar van de Zanddijk, en het waterschap. Deze beslissen woensdag en vrijdag ook over de ontsluitingsweg. Een voorstel van de ChristenUnie om de drie partijen opnieuw aan de onderhandelingstafel te krijgen, vindt geen meerderheid. Wel gaat de gehele raad mee met een coalitievoorstel voor aanvullend onderzoek naar de verkeersafwikkeling bij de rotonde.
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.