Eetkastje in Bruinisse: 'Ook hier heerst helaas armoede'

Blikgroente, knakworstjes, pasta's, en afwasmiddel. Het staat sinds kort allemaal in het eetkastje bij de hervormde kerk in Bruinisse. Gratis af te halen voor wie het kan gebruiken, maar niet het geld heeft om het zelf te kopen. "Helaas is er ook in een dorp als Bruinisse armoede.'
Dominee Molenaar bij het eetkastje
Dominee Molenaar bij het eetkastje © Dominee Molenaar
Mensen kunnen de spullen anoniem uit het kastje pakken tussen 06.00 uur en 23.00 uur. Er staan bijvoorbeeld groentes in blik, bloem, afwasmiddel, brood of tandpasta in. Boodschappen die vooral langer houdbaar zijn.

Anonimiteit is waardevol

"Op stille momenten maken mensen gebruik van de kast", vertelt dominee en initiatiefnemer Leo Molenaar in de Zeeuwse Kamer. "Daarom is de kast om 06.00 uur al open. Mensen gaan dan zogenaamd hun hondje uitlaten, of ze gaan 's avonds na 21.00 naar binnen, omdat je dan anoniemer bent."
Vooral die anonimiteit is belangrijk, vertelt dominee Leo Molenaar. "Je kunt naar binnen zonder dat iemand dat ziet. We krijgen ondertussen wel door in welke hoek de behoefte zit, maar de anonimiteit doet de mensen goed."
eetkastje Bruinisse
Dominee Molenaar bij het eetkastje © Dominee Molenaar
De aanvoer is volgens de dominee nu groter dan de afvoer van spullen. "De mensen uit het dorp brengen veel. Ze vinden het leuk om dingen te geven", vertelt hij. En dat er veel spullen worden gebracht, valt in goede aarde. "Sommige mensen zijn overdonderd door hoeveel spullen er zijn en hoeveel ze mee mogen nemen. Ze worden er stil van, maar de dankbaarheid straalt uit hun ogen."
Onder meer Oost-Souburg, Burgh-Haamstede en Zierikzee gingen Bruinisse al voor met een eetkast. Molenaar verwacht dat de animo in zijn dorp nog wat verder moet groeien. "We moeten nog lang investeren om mensen over die drempel te krijgen."
Zeeuwse Kamer voedselkast