Twee bewoners verdacht van brandstichting azc, acht mensen gewond

De politie heeft twee bewoners aangehouden op verdenking van brandstichting in het azc in Middelburg. In het asielzoekerscentrum aan de Laurens Stommesweg brak vanmorgen tegen acht uur brand uit. De brand woedde op de vierde verdieping van het gebouw. Het pand is door de brandweer ontruimd. Een deel van de bewoners kan niet terug naar huis.
Drie gewonden bij brand azc in Middelburg, mogelijk sprake van brandstichting
Acht mensen zijn lichtgewond geraakt. Zij hebben rook geïnhaleerd. Ook een brandweerman raakte lichtgewond. Drie mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Eén van de drie mensen die naar het ziekenhuis is gebracht, is een brandweerman. Hij is inmiddels weer thuis. In het azc waren vanmorgen ruim 280 bewoners aanwezig.
Alle 284 mensen die zijn opgevangen in De Sprong blijven daar voorlopig. Ook voor hen wordt opvang voor de komende nacht geregeld. "Het is daar niet veilig", zegt woordvoerder Aart van Oosten van de Veiligheidsregio. "Het gas, water en licht zijn afgesloten." Morgen wordt gekeken wie er op korte termijn terug kan om spullen te halen en welke woningen weer bewoonbaar te maken zijn. Het COA zoekt inmiddels naar een andere opvangplek, elders in het land.
"Op de bovenste verdiepingen kunnen mensen zeker niet verblijven op korte termijn", zegt Van Oosten. "En het is de vraag of mensen op de onderste verdiepingen kunnen verblijven. Op dit moment ziet er niet naar uit dat mensen terug kunnen komen."

Aangestoken na ruzie

De twee verdachten zijn mannen van 22 en 28 jaar. Meerdere bewoners van het azc vertellen Omroep Zeeland dat de brand is aangestoken door mannen die ruzie hadden. "Die mannen hebben elke dag ruzie", zegt een bewoner. "Ze waren aan het drinken en wiet roken. Daarna is het vuur aangestoken." Hij vindt dat het COA moet ingrijpen en de bewoners die zich misdragen moet weren. "Maar COA blijft ze toelaten."
Het COA wilde vanmiddag niet ingaan op de verhalen van de bewoners. "We horen die geruchten ook", zegt woordvoerder Timo Waarsenburg. "De politie en de brandweer doen onderzoek. Tot die tijd kan ik daar niets over zeggen."
Alle andere activiteiten in de sporthal, zoals de wedstrijden van Korfbalvereniging Swift, zijn afgelast.
De brand woedt op de bovenste verdieping van het AZC
De brand brak vanochtend uit © HV Zeeland
Danny Deckers, locatiemanager van het azc in Middelburg zegt dat asielzoekers momenteel spullen missen. De mensen worden volgens hem onrustig, omdat ze bijvoorbeeld niet bij persoonlijke spullen kunnen. "Ze zitten hier op een stoeltje in de wachtzaal. Er wordt goed voor hen gezorgd, maar ze missen dingen."
'Asielzoekers missen spullen na brand'
Burgemeester Harald Bergmann van Middelburg bezocht de getroffen bewoners in de sporthal. "Vreselijk dat de mensen dit moeten meemaken", zei hij na afloop. "Een brand heeft altijd enorme impact op mensen. De mensen zijn natuurlijk enorm geschrokken."
Rond 11.00 uur gaf de brandweer het sein brand meester. Er is een droneteam uit Rotterdam aanwezig om te helpen met het nablussen.